Ponedjeljak, 2. listopada 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

MOST: Podržat ćemo stanovnike Rijeke dubrovačke i u prosvjedima protiv brze ceste

04.04.2023.


Članovi Koordinacijskog tima Mosta grada Dubrovnika održali su u utorak konferenciju za novinare na izvorištu Omble gdje su  posebno govorili o potrebi zaštite značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke te pozvali na izmjenu trase takozvane brze ceste kroz Rijeku dubrovačku.

 

Predsjednik Koordinacijskog tima dr.sc. Josip Mikuš zatražio je da se iznađe alternativa, dodajući kako je Most spreman dati podršku mještanima gradskih kotareva Mokošica i Komolac.

 

- Ako to bude potrebno mi ćemo stanovnicima Rijeke dubrovačke dati podršku i u eventualnom iskazivanju prosvjeda jer je potrebno da čitava javnost vidi da takvo nešto nama ne treba. Jer ako se dogodi ta izgradnja, iznad ovog ovog prostora imat ćemo ružnu trasu koja će sve pokriti. A nije samo ljepota priorite, već i kvaliteta života i zdravlje ljudi. – rekao je Josip Mikuš. Govoreći nadalje kako će podržati dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića u njegovim stavovima vezanim uz cestovnu trasu Mikuš je naglasio: 

 

- Ovo je važno pitanje i drago nam je da je gradonačelnik prepoznao što ljudi ne žele. Pozvali bismo Mata Frankovića da ustraje u odluci i dajemo mu punu podrške u namjeri da se izmjesti planira trasa, te da struka da rješenje izgradnje brze ceste koja će povezati Dubrovnik i Zračnu luku. Također podržavamo dolazak autoceste do Dubrovnika, ali ne i da se sav taj promet usmjeri ljudima iznad glava.  – rekao je Mikuš, te podsjetio kako je protivljenje Gradske koordinacije Mosta takvom projektu prije dvije godine rezultiralo usvajanjem Deklaracije protiv projekta izgradnje dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi koji bi trebao prolaziti kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i preko izvora rijeke Omble. Na pisani  prijedlog vijećnika Mosta Deklaracija je usvojena na Gradskom vijeću  25. veljače 2021. godine.

 

Ističući nadalje kako je projekt izgradnje prometnice preko izvora rijeke Omble ponovno u žižu javnost vratio župan Nikola Doboslavić, Mikuš je rekao:

 

- Očito je da je on u nesuglasju s onim drugim HDZ-om, a to je gradski HDZ kad naglašava da će planirana trasa takozvane brze ceste kroz Rijeku dubrovačku ipak prolaziti preko izvora rijeke Omble. Nešto se u posljednje vrijeme pokušavaju izvlačiti na Studiju o utjecaju na okoliš, koja još nije izašla u javnost ali stav Županije je takav kakav jest. Trasa bi prolazila ljudima iznad glave, ali i preko brojnih izvorišta od kojih je posebno bitan izvor Omle, glavno izvorište vodom Dubrovnika. Unakazila bi se i ljepota koju baštinimo kroz stoljeća, a to je ljepota zakono zaštićenog krajobraza Rijeke dubrovačke. Ono što je najbitnije ugrozilo bi se i zdravlje ljudi. – stav je Josipa Mikuša.  

 

Potpredsjednica Mostovog dubrovačkog tima Antonia Knežević, koja je i predstavnica u Gradskom kotaru Mokošica kazala je kako bi zbog usmjeravanja prometa prema Albaniji i Crnoj Gori patilo stanovništvo Rijeke dubrovačke koje čini trećinu stanovništva Grada Dubrovnika.

 

Stanovnik Komolac i član tima Ante Pavlović prisjetio se više problema koje su stanovnici Rijeke dubrovačke imali kroz desetljeća te podsjetio na prosvjede kojima je zaustavljna izgradnja HC Ombla.

 

-  Problem brze ceste od Osojnika do Zračne luke naštetit će ne samo izgledu, već i najvažnijem resursu, a to je voda. Vjerujem da će župan Nikola Dobroslavić odustati od tog štetnog projekta i upotrijebiti druge varijante koje neće štetiti stanovnicima Rijeke dubrovačke. – rekao je Pavlović.

 

Ivica Ban je naglasio kako planirana trasa prolazi kroz dvije vrlo vrijedne arheološke lokacije od kojih neke datiraju još iz 11. stoljeća.

 

- Te vrijedne lokacije nisu ucrtane u županijski, nego samo u gradski prostorni plan. I tu imamo znači slučaj da Županija  zna što Grad radi i obratno. – rekao je Ivica Ban, inače član Mostovom tima zadužen za pravna pitanja.

 

kšc

Najčitanije (7 dana)

Pronađen i deveti kajakaš, potraga proširena do Kalamote
OBUSTAVLJENO: Lučka kapetanija nije ni znala za koliko kajakaša traga
KAJAKAŠI: Obustavljena potraga, sad su na redu DORH i inspekcije


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja