Uskršnji blagdani su vrijeme kad ljubitelji jaja, posebno tvrdo kuhanih dolaze na svoje. Ipak zadnjih godina takvih je sve manje pa sve više jaja ostaje i često mnoga završe u smeću jer se ljudi boje konzumirati jaja sumnjajući da su pokvarena, jer su im nekoliko dana stala na stolu. Nekad su djeca tijekom uskršnjih dana jela dosta jaja, ali čini se da im danas služe samo za igru, odnosno tucanje, jer su im ipak draža ona čokoladna, koji sad ima na svakom koraku.
No što napraviti s jajima koja su ostala i kako s njima postupati jer je to hrana s rokom trajanja. Prema podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) preporuča se najprije korištenje jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora – trgovačkih centara, poznatih proizvođača i trgovaca na tržnicama ili iz vlastitog uzgoja.
Ističući kako kuhana uskršnja jaja treba čuvati u hladnjaku iz HAPIHA navode:
- Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imate oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku od jednog do dva dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku.
U slučaju kupovine već skuhanih ili obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku jedan do dva dana.
Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju, koja ne potječe od boje za jaja, te konzistenciju – nisu za konzumaciju.
žp