Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

NOVI ZAKONI – Neznanje vas može koštati nekoliko desetaka tisuća globe

03.01.2014.


U Hrvatskoj od početka godine vrijede mnogi novi zakoni i propisi koji se tiču potrošača, vozača, roditelja, štediša, graditelja, branitelja, korisnika socijalnih prava... svih građana.

 

 

Drugi će novi propisi i zakoni tek biti doneseni u godini koja je pred nama. Nije loše zakonske novosti na vrijeme upoznati, jer neznanje ili nemar nekoga mogu koštati i nekoliko desetaka tisuća kuna globe ili čak zatvora. Neki će novi propisi donijeti, nažalost, nova poskupljenja, a nekim će građanima novi propisi donijeti i materijalne ili kakve druge pogodnosti.

 

 

Izdvajamo najvažnije promjene u zakonima i propisima koji su stupili na snagu s Novom godinom ili će tek obilježiti 2014. godinu.

 

 

Niže povlaštene mirovine veće od 5000 kuna

 

Povlaštene mirovne veće od 5000 kuna smanjit će se za deset posto. Od smanjenja su izuzeti stopostotni invalidi, mirovine djece poginulih branitelja, rudari i radnici profesionalno oboljeli od azbestoze. Smanjenje mirovina u proračunu će donijeti godišnju uštedu od 303 milijuna kuna.

 

 

Zbog neplaćene kazne bez registracije

 

Nova godina donosi registar dužnika za neplaćene prekršajne kazne. Građani koji dospiju u registar suočit će se s problemima i na ostalim područjima života – neće im biti produljena registracija, neće moći osnovati tvrtku, otvoriti obrt ili samostalnu djelatnost te neće moći prodati automobil.

 

 

Globa plaćena u roku od tri dana 50 posto jeftinija

 

Istovremeno s uspostavljanjem registra neplatiša za prekršaje uvest će se i olakšice za počinitelje prekršaja. Dosadašnja novost da se kazna na plaćena na licu mjesta smanji na 50 posto iznosa bit će produljena na tri dana. Dakle, tko počini prekršaj i plati ga u roku od tri dana, proći će upola jeftinije. Onima kojima kazna dođe na kućnu adresu vrijedi rok od tri dana od dana dobivanja obavijesti.

 

 

Nema poticaja na stambenu štednju

 

Od ove godine više nema poticaja na uplate za stambenu štednju. Dosad je država isplaćivala poticaj od 10 posto uplaćenog uloga, pri čemu je najveći ulog bio 5000 kuna godišnje po štediši. Ministarstvo financija poticaj je ukinulo uz obrazloženje da su štedionice plasirale 3,5 milijardi kuna te da taj iznos čini samo 5,5 posto u ukupnoj masi stambenih kredita po čemu su zaključili da poticana štednja nije ispunila svrhu.

 

 

E-građevinska dozvola

 

Elektronička dozvola postaje svima dostupna, a investitori i građani u svakom će trenutku moći provjeriti u kojoj im je fazi postupak, što moraju dostaviti i za koliko će dobiti građevinsku dozvolu. Građevinska dozvola izdavat će se na temelju projektne dokumentacije i vrijedit će tri godine. Osam dana prije početka radova investitor će morati prijaviti početak radova i dokazati da je platio komunalni doprinos. Građevinska dozvola po Zakonu o gradnji trebala bi biti izdana u roku 35 dana.

 

 

Energetski certifikat za nekretnine

 

Novi Zakon o gradnji donosi i obavezu da u oglasu za prodaju ili najam nekretnina, ako je korisna površina nekretnine koja se oglašava veća od 50 četvornih metara, mora biti naveden energetski razred nekretnine. Ako u oglasu nije naveden energetski certifikat, predviđena je novčana kazna do 30.000 kuna.

 

 

Odgovor na tužbu bez sudske pristojbe

 

Onaj tko je tužen moći će odgovoriti na tužbu, a da prethodno ne plati sudsku pristojbu. Sudske pristojbe neće morati plaćati ni radnici u sporovima koji proizlaze iz predstečajne nagodbe te sindikati i sindikalni povjerenici.

 

 

Otplata minusa na tekućem 12 mjeseci

 

Dužnici koji imaju minuse na tekućim računima dobit će bolji tretman kao klijenti banaka. Naime, banke će ih morati obavijestiti o izmjeni iznosa dopuštenog prekoračenja na tekućem računu ili njegovu ukidanju najmanje trideset dana prije promjene. Dužnicima će morati omogućiti dvanaestomjesečnu otplatu iznosa za koji je prekoračen dopušteni minus.

 

 

Digitalni udžbenici

 

Učenici osnovnih i srednjih škola morat će kupiti nove udžbenike koji su samo poboljšana verzija dosadašnjih s obzirom na to da su rađeni po postojećim programima. No novost u obrazovanju svakako su digitalni udžbenici. Kad kupe tiskane udžbenike, učenici će dobiti i lozinke uz pomoć kojih će moći pristupiti i digitalnim udžbenicima.

 

 

Prometni redari umjesto policije

 

Policija više neće pisati naloge za dizanje nepropisno parkiranih vozila u Zagrebu, tamo su tu obavezu prebacili na gradsko prometno redarstvo. “Olabavili” su i propise pa se tako za prvo nepropisno parkiranje neće dobiti kazna, već samo opomena. Ponavljači će dobiti račun, zapisnik i prekršajni nalog kada dođu na deponij po auto.

 

 

Zatvor roditelju koji supružniku ne da viđati dijete

 

 

Prije razvoda supružnika postaje obavezno savjetovanje i obiteljska medijacija. Ako supružnici imaju samo jednu nekretninu za stanovanje, a ona je i bračna stečevina, dijete s jednim roditeljem ostaje u obiteljskom domu do osamnaeste godine. U slučaju da jedan roditelj ne da viđati dijete drugome, kazna može biti do 30 tisuća kuna, zatvor od jednog do šest mjeseci te mogućnost promjene odluke o tome s kojim će roditeljem dijete stanovati. U izboru ili promjeni vjerske pripadnosti dijete starije od 14 godina može samostalno donijeti odluku, dok dijete starije od 12 godina mora dati svoj pristanak. Djetetu starijem od deset godina mora se omogućiti da izrazi svoje mišljenje.

 

 

Carinici nose oružje, suzavac, lisice...

 

Novi Zakon o carinskoj službi povećava ovlasti carinika te će oni u bilo kojem trenutku bez sudskog naloga moći zaustaviti vozilo ili plovilo te će sa sobom nositi i kratko vatreno oružje, suzavac i lisice.

 

 

Tko ima stan, ništa od doplatka

 

Korisnici socijalne pomoći po novome će primati zajamčenu minimalnu naknadu koja može iznositi najviše 2900 kuna. Visinu će država određivati svake godine. Uvjetovana je imovinskim cenzusom pa će se provjeravati ima li korisnik ili član njegove obitelji neku imovinu. Naknadu neće moći dobiti osoba s malim prihodima ako ona ili član kućanstva ima kuću, štednju, vozilo i slično. Subvencionirani smještaj u domu i dječji doplatak ne može imati vlasnik nekretnine.

 

 

Nove tablice

 

Sredinom godine trebale bi se uvesti nove registarske oznake, a traje javna rasprava o predložena četiri modela kako će tablice vlasnika vozila u Hrvatskoj izgledati. Procjenjuje se da bi nove tablice bile oko deset posto skuplje, a još nije određen rok u kojemu bi ih građani trebali nabaviti.

 

 

Besplatna pravna pomoć

 

Država će potpuno ili djelomično financirati pravnu pomoć siromašnijim građanima. Uvjet je da bi angažiranje odvjetnika ugrozilo egzistenciju građanina.

 

 

Učenici dobivaju građanski odgoj

 

Građanski odgoj uvodi se u više razrede osnovne i u srednje škole od iduće godine. Cilj je poticati učenike na prihvaćanje odgovornog i aktivnog građanstva. Provodit će se tijekom 35 sati nastave ili izvannastavnih aktivnosti.

 

 

Cijenu goriva određuje tržište, a ne više država

 

 

Prema novom Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, cijenu goriva ubuduće će određivati tržište, a ne kao do sada država. Drugim riječima, Ina, Petrol, Tifon... moći će sami podizati cijenu goriva kada budu htjeli i koliko budu htjeli.

 

 

PDV-a od 13 posto za ulje, šećer, dječju hranu

 

Dječja hrana, šećer, ulje... od početka godine oporezuju se međustopom PDV-a od 13 posto umjesto dosadašnje stope PDV-a od 10 posto. Povećanje međustope PDV-a primjenjuje se i na turizam i ugostiteljstvo...

 

 

Padaju rate stambenih kredita u švicarcima

 

Na snagu stupaju i izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. Dobra je to vijest za sve vlasnike stambenih kredita vezanih uz švicarski franak jer bi im trebao donijeti nešto nižu ratu kredita.

 

 

Sve četiri zimske gume iste

 

Od 15. studenog do 15. travnja vozači moraju imati zimsku opremu na zimskim dionicama autocesta, državnih i županijskih cesta: A1 od Zagreba do Maslenice, cijele dužine autocesta A2, A3, A4, A5 i A61, a tu ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji i Istarski ipsilon. Pod zimskom opremom podrazumijeva se sve četiri iste zimske gume ili četiri ljetne s najmanjom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg.

 

 

Sve nove zgrade i kuće moraju imati fasadu

 

Svi novosagrađeni objekti imaju obvezu uređenja fasade kuće, ali i okoliša oko objekta. Zakonom je propisan i rok u kojem se fasada i okoliš moraju urediti. Za obiteljske kuće rok je pet godina, a za veće zgrade deset godina. Ako vlasnici objekata ne budu poštovali ovu obvezu, prijete im kazne. I to od tri tisuće kuna mjesečno. Ova obveza ne odnosi se na vlasnike starih kuća koje nemaju uređenu fasadu i okoliš. Međutim, kako je ranije objasnila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, uređenje fasade i na starim objektima bit će isplativo jer u slučaju prodaje kuće one bez fasade bit će u zadnjem energetskom razredu. Osim toga, vlasnici će više trošiti za grijanje i hlađenje.

 

Vecernji.hr

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja