Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

MLJEKARA: Otvoren pogon za proizvodnju satnih osnova od prirodnog voska

27.05.2023.


U okviru proslave Dana Župe dubrovačka danas je otvoren  pogon za proizvodnju satnih osnova od prirodnog voska, jednog od ključnih elemenata za uspješan i kvalitetan razvoj pčelinjih zajednica.   

 

Na prigodnoj svečanosti na Mljekari okupili su se brojni pčelari juga Hrvatske, a posebna gošća je bila prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger sa Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Goste su pozdravili predsjednik pčelarske udruge „Rusmarin“ iz Župe dubrovačke Mato Kristović i tajnik Ivo Vlašić. Na otvaranju su bili u Vlaho Komparak, predsjednik Županijske udruge pčelara i dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, zatim predsjednici pčelarskih društava „Dubrovačko primorje" te „Nada“ iz Konavala Ivan Lopina i Luka Luka Ćupić, kao i Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije i Silvio Nardelli,  načelnik Općine Župa dubrovačke.

 

Inače, pčelinji vosak je temeljac svake pčelinje zajednice. To je izravni proizvod pčela kojeg one luče iz svojih voštanih žlijezda. Nezamjenjiv je  proizvod i nemoguće ga je umjetno proizvesti. On im služi za gradnju saća, odnosno izgradnju njihovog stambenog životnog prostora.  

 

Kako do sada na jugu Hrvatske nije bilo stroja za izradu satnih osnova pčelari su do sada rješavali šaljući vosak na preradu diljem Hrvatske što je skup i dugotrajan proces.

 

Upravo je zbog toga pčelarska udruga „Rusmarin“ iz Župe dubrovačke pokrenula inicijativu za nabavu stroja za izradu satne osnove, a pridružile su se i ostale pčelarske udruge iz županije i to Pčelarsko društvo „Dubrovačko primorje, „Nada“ iz Konavala, „Vrijesak“ iz Pelješca, „Kadulja“ iz Metkovića, „Mandarina“ iz Opuzena i „Planika“ iz Ploča koje su dale potporu i suglasnost za taj projekt.

 

Realizaciju proizvodnog pogona financijski su pomogli općine Župa dubrovačka i Konavle, te Grad Dubrovnik i Dubrovačko – neretvanska županija.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja