Srijeda, 17. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Ivanica ugrožava Župu i Dubrovnik

04.01.2014.


Znate li da je Općina Ravno, Federacija BiH, za potrebe vodoopskrbe svog naselja Ivanica, sjeverno od Brgata, odredila novu lokaciju bušotine za vodu, izvodi radove i već je navodno sa svrdlima došla na dubinu od oko 300 metara, na lokaciju između brda Golubovog kamena i Velike gomile, tj. točno iznad Viline špilje iznad izvora rijeke Omble, na desetak metara od granične crte s područjem Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske,  upozorava preko Facebooka dubrovački odvjetnik Ivica Ban .

 

 

- Iako Općina Ravno, navedene radove na bušotini za vodu stotinjak metara zapadno od Golubovog kamena izvodi na području BiH, ipak je o izvođenju tih radova u graničnom području na osjetljivom krškom terenu i u zoni sanitarne zaštite izvorišta rijeke Omble (i trebalo bi ali nažalost još nije, zaštićenog spomenika prirode Viline špilje), sukladno međunarodnom pravu trebala obavijestiti Grad Dubrovnik i Republiku Hrvatsku i ishoditi suglasnosti za navedene radove kojima se ugrožava ili može ugroziti izvorišta vode za piće za Grad Dubrovnik, kaže Ban.

 

 

Kako saznajemo, te bušotine ugrožavaju i prirodne vodne tokove na području Župe dubrovačke. Ekološke udruge su već više puta upozoravale na problem zagađenja dijelova Župe dubrovačke, posebice po pitanju septičkih jama na Ivanici.

 

 

Prema pisanju Iva Lučića, poznatog ekologa, zone, o kojima nitko ništa u Dubrovniku ne zna, mogu se naći u knjizi Karst istočne Hercegovine i dubrovačkog priobalja, izdanoj u Beogradu 2006. godine. Autor je Petar Milanović, karstolog svjetskog glasa, koji je jedno vrijeme bio glavni hidrogeolog Hidrosistema na Trebišnjici. Granice sliva po Milanoviću na Ivanici nisu sasvim jasne. Ondje se prostor dijeli na slivove Omble i Zavrelja. Pri visokim vodama sliv Zavrelja se nešto proširi na račun Omble, a kad su vode niske, sliv Ombla ima granice malo istočnije. Tako, iz jedne od više desetaka ivaničkih septičkih jama, ponekad ide u Omblu, ponekad u Zavrelje. Važno je da je na obje strane vodoopskrba.

 

 

Podsjetimo kako je prostor između Golubova kamena, odnosno izvora Omble, preko Uskoplja do Ivanice, predviđen je za izgradnju golf terena, a na Ivanici se planira izgradnja hotelskih kompleksa s pogledom na more, odnosno Dubrovnik i Župu. 

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
IGRE: Čarobna šuma na Lovrijencu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja