Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

UPISI U SREDNJE ŠKOLE: Koliko je mjesta za nove srednjoškolce

29.06.2023.


Započeli su upisi  u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. Na razini Hrvatske  predviđena su 48.753 mjesta u ukupno 445 škola, dok je na jugu Hrvatske osigurano 1426 mjesta u 16 škola.

 

Inače, Dubrovačko-neretvanska županija osnivač je 14 srednjih škola u Dubrovniku, Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Korčuli, Blatu i Vela Luci.

 

„Ukupno imamo 74 programa, a od toga je osam  gimnazijskih programa i to (opća gimnazija, matematička gimnazija, te jezična gimnazija, zatim 36 četverogodišnjih strukovnih programa (web dizajner, ekonomist, upravni referent, komercijalist, zdravstveno-laboratorijski tehničar, medicinska sestra (5. godina), arhitektonski tehničar, kozmetičar-frizer, strojarski računalni tehničar, elektotehničar, građevinski tehničar, pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, agroturistički tehničar, hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, eksperimentalni program-strukovni kurikulum kuharski tehničar, slikarski dizajner te glazbenik),  27 trogodišnjih strukovnih programa (prodavač, automehaničar, elektromehaničar, elektroinstalater, autolimar, vodoinstalater, elektroničar-mehaničar, kuhar, konobar, vozač motornog vozila, slastičar, brodomehaničar), kao i tri programa za učenike s teškoćama u razvoju (pomoćni cvjećar, pomoćni konobar, pomoćni kuhar i slastičar). Ukupno ima 1374 upisnih mjesta u školama kojima je osnivač Županija.“, naveli su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Osim škola kojima je osnivač Županija u Dubrovniku djeluju i dvije srednje škole drugih osnivača - Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića te Dubrovačku privatnu gimnaziju gdje ima još 52 upisna mjesta.

 

Od ove godine hrvatski učenici će moći upisati nove smjerove u 35 obrazovnih ustanova. Jedna od škola koja uvodi novi program je i dubrovačka Ekonomska i trgovačka škola. Obrazovni program poslovni tajnik zamijenjen je s novim programom web dizajner.

 

Prijave programa trajat će do 7. srpnja, elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https:// srednje.e-upisi.hr. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja. Srednje škole na jugu Hrvatske neće provoditi dodatne ispite i provjere, kao što je to slučaj u osam zagrebačkih i jednoj karlovačkoj gimnaziji.

 

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza. Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.

 

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja