Ponedjeljak, 2. listopada 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Premijer Prenković rekao koliko je novca uloženo u jug Hrvatske za njegovog mandata

10.07.2023.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Dubrovniku s predstavnicima Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Razgovarali su o suradnji Vlade i županije te njenih gradova i općina kroz brojne projekte koji se realiziraju iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

 
Predsjednik Vlade naveo je da se u mandatu njegove Vlade u Dubrovačko-neretvansku županiju dosad ukupno uložilo više od milijardu eura europskih sredstava, a u sam Grad Dubrovnik više od 300 milijuna eura.
 
Dovršetak izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, kazao je premijer Plenković, dalo je jednu potpuno novu dimenziju toj županiji. Od ostalih važnih projekata izdvojio je ulaganje u bolnicu u Metkoviću, u projekte aglomeracije, u brodicu za hitne intervencije, i brojne druge.  
 
Sve to, uz različite potpore u vremenu Covid krize i već ranije dovršenu Zračnu luku Dubrovnik, govori o tome da smo omogućili jugu Hrvatske ravnopravni status koji godinama zbog prometne izoliranosti nije imao, kazao je premijer Plenković.
 
  
Za daljnji razvoj Dubrovnika, naglasio je, posebno je važan i ITU mehanizam, prema kojem grad Dubrovnik izravno dobiva 22 milijuna eura, a uz to još i 28 milijuna eura za razvoj otoka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, što zajedno čini novih 50 milijuna eura za investicije na jugu Hrvatske.
 
Nakon sastanka, premijer Plenković nazočio je uručivanju niza ugovora iz područja poticanja razvoja komunalnog gospodarstva, provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, podrške regionalnom razvoju te održivog razvoja lokalne zajednice.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković istaknuo je da je politički odabir Vlade bio da u se provedbi nove financijske perspektive, vrijedne 15 milijardi eura, izdvoji 680 milijuna eura direktno za pojedine gradove, bez da oni moraju jedni drugima konkurirati.
 
Upitan je li na sastanku bilo riječi o projektu brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke, premijer Plenković kazao je kako o toj temi razgovara prilikom svakog susreta s čelnicima Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a prije dva mjeseca o tome je održan i veliki sastanak u Vladi.
 
Kad je riječ o cestovnoj infrastrukturi, kazao je, postoje određene točke na karti Hrvatske koje treba riješiti. Slijedit će, kazao je, javno savjetovanje o studiji koju su napravile Hrvatske ceste, a stručnjaci za izgradnju cesta će svima pojasniti o čemu se radi.

Najčitanije (7 dana)

Pronađen i deveti kajakaš, potraga proširena do Kalamote
OBUSTAVLJENO: Lučka kapetanija nije ni znala za koliko kajakaša traga
KAJAKAŠI: Obustavljena potraga, sad su na redu DORH i inspekcije


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja