Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

IZLOŽBA: Razrušeni Kupari u objetivu umetnice Ive Laterza Obuljen

13.07.2023.


Umjetnica Iva Laterza Obuljen dubrovačkoj će publici kroz izložbu „Ostaci dana“ , koja se otvara u galeriji Muzeja crvene povijesti u subotu 15.07.2023. u 20 sati, predstaviti svoj dopunjeni rad inicijalno nastao kao završni projekt na prestižnom londonskom sveučilištu Goldsmiths i izloženom u galeriji Saatchi.

 

Lokacija Kupari na kojoj su snimljene fotografije sastoji se od kompleksa pet hotela sa šetnicom, velikom pješčanom plažom i brojnim manjim stjenovitim plažama. Prvu zgradu, Hotel Grand  sagradio je češki investitor između dva svjetska rata i služila je kao hotel. Nakon rata i Rezolucije informbiroa, od ožujka 1949. Kupari su proglašeni odmaralištem od općedržavnog značenja za Jugoslaviju.

 

Kroz iduća četiri desetljeća izgrađene su dodatne četiri modernističke i brutalističke zgrade (hoteli Kupari, Goričina, Goričina II i Pelegrin), a Kupari su pretvoreni u odmaralište za elitu jugoslavenske vojske, časnike i njihove obitelji, ali i predsjednika Tita koji je i ovdje imao vilu koju je ponekad posjećivao.

 

Elitno odmaralište na ekskluzivnoj lokaciji u neposrednoj blizini Dubrovnika, uslijed ratnih događanja 1990-ih, ali i onih koji su slijedi nakon toga, doveli su do 23 godine nebrige, a mjesto je dodatno demolirano, provaljeno i intenzivno okupirano od strane grafitera.

 

Rat i njegove posljedice ostavile su neizbježan trag i na osobnu priču autorice gdje se nacionalna povijest reflektira na izbore u obiteljskim pričama i na njen odlazak iz matične države na studij u inozemstvo. Upravo uklopljenost i nemogući bijeg iz takvih narativa koji zadaju okvir pričama i obiteljskim fotografijama u vrijeme rata, autorica oponaša umetanjem svojih vlastitih slika u fotografirani prostor. U kontekstu poderanih tapeta zida, spoja agresivnih i humorističnih grafita te raspadajućih dijelova nosivih zidova, Laterza Obuljen unosi svoju sliku u prostor s kojim se ona u potpunosti stapa zaustavljajući taj trenutak u fotografiji. One nastavljaju ritam prostora, osjećaju ga i dišu isti zrak s njime balansirajući između zagušenih teških, glasnih priča i osjećaja tišine, širokih napuštenih hodnika i sala s lusterom bez kristala u kojima se čuje tek glas zalutale ptice ili vihor morskog vjetra. Ova se kakofonija prožima kroz sva djela, bilo da se radi o mediju fotografije ili akrila na platnu te promatrača zatiče u trenutku kada djela nastavljaju svoj prostorni i zvučni raster izvan njih samih, potičući ga na poniranje u svoj vlastiti svijet.

 

Fotografije su tiskane posebnom tehnikom na aluminijskim pločama i svili. Umjetnička izložba Ive Laterze Obuljen ima za cilj prikazati nekadašnje elitno odmaralište Kupari kroz povijesni kontekst, ali i prizmu umjetnice i njenog osobnog doživljaja.

 

žp

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja