Petak, 19. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Proslava svete Ane na Brgatu

26.07.2023.


Vjernici Brgata proslavili su u srijedu 26. srpnja blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Ane, a središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

 

Napomenuvši kako se roditelji Blažene Djevice Marije Joakim i Ana ne spominju u Svetom pismu nego u se u tradiciji Crkve spominju već od prvih stoljeća biskup je u propovijedi protumačio značenje njihovih imena te potaknuo vjernike na promišljanje o tome što sveti Marijini roditelji mogu poručiti današnjim vjernicima.

 

Ovaj blagdan nam želi posvjedočiti kako je Marija došla do života i kako je došla do vjere, kazao je biskup. „Iako je to milosni dar, ne može se zanemariti uloga roditelja u prenošenju vjere“, istaknuo je biskup te više govorio o načinima na koje roditelji, ali i svi ostali koji vjeru prenose novim generacijama, to mogu činiti.

 

Podsjetio je i kako su sv. Joakim i Ana zaštitnici djedova, baka i starijih osoba, a sv. Ani se posebice u molitvama obraćaju žene željne poroda, trudnice i rodilje. Spomenuo je također majku i liječnicu sv. Ivanu Beretta Molla koju je 2004. godine svetom proglasio sv. Ivan Pavao II. odajući tako priznanje svim majkama. Ova svetica je za život prinijela najveću žrtvu – svoj život.

 

Pjevanje na misi predvodio je župni zbor, a na kraju su se svi molitvom obratili sv. Ani ispred njezinog kipa u župnoj crkvi. Župnik don Nikola Berišić zahvalio je svima na sudjelovanju.

 

Jutarnju misu u župnoj crkvi predslavio je župnik Cavtata i dekan Konavoskog dekanata don Mato Karamatić, a večernju franjevac iz Male braće fra Nediljko Jerkan.

 

A.T.

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja