Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Završena jubilarna 20. Ljetna škola filma Šipan

15.08.2023.


Gledalište otvorenog kina i cijeli park oko igrališta u Šipanskoj Luci bili su još jednom premaleni kako bi primili sve zainteresirane gledatelje koji su sudjelovali na svečanosti zatvaranja jubilarne 20. Ljetne škole filma Šipan. U uvodnom dijelu programa kojeg su moderirali sami voditelji i osnivači Ljetne škole filma Šipan Miro Bronzić i Nils Neubert nazočnima se u ime mjesnog odbora obratio Zvonimir Koporčić te u svoje osobno i u ime Grada Dubrovnika dogradonačelnica Jelka Tepšić.

 

Na zatvaranju su prikazana četiri uratka ovogodišnjih radionica. Radionica animiranog filma pod vodstvom Lorene Ivanović u kombiniranoj tehnici prikazala nam je izvrstan kratki uradak „Tajna“. Nakon njih su na red došli predstavnici radionice eko filma koji su pod vodstvom Iris Lobaš Kukavičić i Nilsa Neuberta dokumentirali čitav jedan proces prikupljanja naplavina i otpada s plaže na Jakljanu. Od svega toga napravili su skulpturu koja krasi park u Šipanskoj Luci te nas podsjeća na važnost očuvanja prirode. Sam film, jednako kao i vlastitu skulpturu nazvali su EKOIT – nasukani kit (kit koji je pojeo puno plastike u moru i nasukao se na Šipanu). Kao i uvijek, s posebnom pozornošću, pratila se projekcija filma radionice igranog filma.

 

Ove godine pod vodstvom Zoke Ćatića i Mirze Ajnadžića, sarajevskog dua s najviše staža u šipanskim radionicama snimili su izvanredan film pod naslovom „Tajna džema od maslina“. Na samom kraju programa prikazan je uradak radionice sinkronizacije animiranog filma. Ovakva specijalizirana radionica po prvi puta se održala na Ljetnoj školi filma Šipan. Pokazala se kao pun pogodak, a u procesu rada polaznici su sinkronizirali dijelove prvog hrvatskog 3D animiranog filma „Cvrčak i mravica“. Radionicu su vodili su glumica Katarina Madirazza i sound designer Nikola Janković uz asistenciju glumice Milice Vrzić.

 

Još jednom čitav programu zatvaranja bio je organizirana na način da se svako dijete zaista osjeća kao prava filmska zvijezda te da ima priliku s ponosom predstaviti svoj film i dobiti zasluženu diplomu za marljivi i kreativan rad u proteklih desetak dana šipanske filmske bajke.

 

Kroz tih desetak dana, dok su mali filmaši marljivo radili u radionicama, u sklopu večernjih programa otvorenog kina i popratnih događanja i ovog ljeta Šipan su pohodila poznata imena iz domaće profesionalne filmske produkcije.

 

Nakon što je sve započelo 3.8. koncertom i festom u čast 20 godina škole i festivala, a na kojoj su za dobru atmosferu bili zaduženi TBF i DJ Ivess, dva dana kasnije u sklopu svečanog otvaranja na otoku je bio redatelj filma „Dnevnik Pauline P.“ Neven Hitrec. Posebno druženje u LJŠFŠ kinu bilo je s tvorcima prvog hrvatskog 3D animiranog filma „Cvrčak i mravica“ – Jadrankom Soviček Krpan i Dinom Krpanom. Naravno, posebnu pozornost svih kino posjetitelja izazvala su gostovanja glumaca s kojima je bio moderiran razgovor nakon projekcija. Ove godine to su bili Tarik Filipović koji je utjelovio legendarnog trenera Dagana Matutinovića u španjolskom igranom filmu „42 sekunde“ te na Šipanu uvijek rado viđen gost Frano Mašković koji se s gledateljima družio nakon projekcije filma „Kapa“. Priključujući se velikoj obljetnici Smojinih 100 na Šipanu je prikazana i predstava „Roko i Cicibela“ u izvedbi Kazališta Ritam igre iz Splita.

 

Ono što će svakako ostati posebnost koja je obilježila veliki jubilej – 20 godina Ljetne škole filma Šipan jest izdanje monografije „Filmski otok“. Kao uvod u promociju knjige, uz mnoštvo pozitivne energije i emocija, prikazan je izvrstan dokumentarac o LJŠFŠ-u – film Zoke Ćatića „Posao iz snova“. Na samoj promociji knjige uz autore Nilsa Neuberta i Mira Bronzića sudjelovali su i Ana Đordić, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza koja je napisala predgovor za knjigu, Iris Lobaš Kukavičič koja je osmislila i dizajnirala naslovnicu knjige, lektorica Kornelija Koncul te grafički urednik knjige Vinko Rožić.

 

Dok su organizatorima povodom ovog velikog jubileja svi poželjeli još najmanje nekoliko ovako okruglih obljetnica šipansko filmsko platno je spušteno, projektor je ugašen, dlanovi se odmaraju od pljeska koji je trajao dugo nakon svake projekcije. Sve filmove uskoro će se moći pogledati na youtube kanalu Ljetne škole filma Šipan.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja