Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

ANDY WARHOL: U Umjetničkoj galeriji izložba pop ikone

22.09.2023.


Umjetnička galerija Dubrovnik ugostila je izložbu ''Andy Warhol - djela iz kolekcija Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol Medzilaborce''. Naziv izložbe koja donosi 85 izložaka tog umjetnika ikone pop kulture je "Ja sam niotkud".


 
Obraćajući se okupljenima ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina je naglasio veliki značaj te izložbe za čitavu Hrvatsku  dodajući kako se Warhol pridružio velikim svjetskim imenima čije su se slike mogle vidjeti u Dubrovniku kao što su Picasso, Giacometti, Bacon i drugi. 

 

"O Warholu i njegovom utjecaju i značaj za povijest umjetnosti može se dugo govoriti, a svakako bih istaknuo posebnost ove izložbe koja svojim postavom i velikim brojem radova na jedan reprezentativan način prikazuje lik i djelo ovog velikog umjetnika. Osim samih djela, na ovoj izložbi kroz fotografije iz njegovog privatnog života, posjetitelji imaju priliku zaviriti ne samo u njegovo stvaralaštvo, već i osjetiti sam duh i atmosferu vremena u kojemu je stvarao", rekao je Smokvina.

 

Objašnjavajući naziv izložbe "Ja sam niotkud" ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu iz Slovačke Martin Cubjak je rekao: 

 

"Andy Warhol je ikona, kralj pop-arta, tipični američki umjetnik, ali su mu roditelji rođeni u Slovačkoj. Bili su Rusini, a Rusini žive u Slovačkoj, Poljskoj i Ukrajini. Njegova nacionalnost bila je rusinska, a Rusini nemaju predsjednika, nemaju svoju državu, oni su ‘niotkuda‘ i kad bi netko Warhola pitao odakle je, Warhol bi odgovorio da je ‘niotkud‘ jer je bio Rusin, a Rusina ima u Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini... Zbirka našeg muzeja sadrži djela iz 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih, možete vidjeti ikone poput Marilyn Monroe, portrete važnih ličnosti poput Jimmyja Cartera, Edwarda Kennedyja, možete vidjeti religijske teme poput Warholove interpretacije Posljednje večere... Jedan drugi istaknuti umjetnik, Robert Rauschenberg, jednom je rekao: ‘Nije svaki Warhol dobar Warhol, ali loš ne postoji!‘ Nadam se da će vam se svidjeti ova zbirka",  poručio je Cubjak.

 

O ovom umjetniku je govorila i voditeljica izložbenog projekta Jelena Tamindžija Donnart kazavši kako je Muzej moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborci specifičan je po tome što ne proučava samo Andyja Warhola kao jednu kulturnu ličnost od 60-ih godina u Americi, već zapravo njegove rusinske korijene. 

 

"Zanimljivi su artefakti koje ćemo predstaviti u ovoj izložbi, to su primjerice crteži njegove majke Julije Warhole koja je došla u New York 1920-godina i nikad do kraja nije naučila engleski tako da je s Warholom pričala jednu varijantu rusinsko-engleskog jezika. Zatim, imamo fotografiju iz njegove mladosti, košuljicu, imamo i putovnicu Julije Warhole što je dosta zanimljiv artefakt za pokazati na izložbi. Druge dvije cjeline koje prikazujemo na izložbi su grafike, kultne ličnosti... Warhol je počeo stvarati u 60-im godinama u Americi, to je buđenje konzumerističkog društva, ne samo u Americi, već i u Europi. Ako uzmemo u kontekst da je to jedna postratna Europa, nakon tih godina potpune neimaštine, potpunog umiranja naroda, sad se budi i dolazi do ‘baby booma‘, dolazi do stvaranja konzumerističkog društva i taj sitotisak postaje jedna metafora konzumerističkog društva koji se replicira kroz neizmjerno puno kopija. Od jednog polaroida možete stvoriti neizmjeran broj djela, što je Andy Warhol i radio budući je bio potpuno opčinjen tom kulturom celebrityja. Treća cjelina koju možete vidjeti u sobi koju smo nazvali ‘Studio soba‘ odnosno ‘Factory‘ (‘Tvornica‘) gdje je Andy Warhol radio i gdje je pozivao brojne ljude, modele, glumce, pjevače, sve one koji će kasnije postati kultne ličnosti tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina u Americi. Predstavili smo radove fotografa Billyja Namea koji je utjecao na novu estetiku suvremene fotografije u Americi i Europi, a zanimljiv je zato što bio je arhivist od 1964. do 1970. i uspio je stvoriti atmosferu koju možemo predočiti putem izložbe, posebice izložbenog postava" kazala Tamindžija Donnart. 

 

Veleposlanica Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, Hana Kováčova, rekla je da joj se ostvario san, a to je dovođenje Warholove izložbe u Hrvatsku. 

 

Izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora i dubrovački gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako ova izložba svjetski poznatog umjetnika ponovno Dubrovnik stavlja u centar kulturnih zbivanja u Hrvatskoj i regiji.

 

Otvorivši izložbu dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je pojasnio kako je uopće došlo do realizacije ova izložbe:

 

"Dubrovačko-neretvanska županija ima višegodišnju suradnju, točnije od 2017., sa slovačkom regijom Prešov. Ta suradnja se manifestirala u razmjeni iskustava, projektima s mladima, u suradnji s javnim ustanovama za održavanje zaštićenih dijelova prirode i rodila se ideja, budući da je regija Prešov domovina Warholovih roditelja i mjesto Muzeja Andya Warhola u Slovačkoj, da se organizira izložba ovog velikog, svjetskog umjetnika u Dubrovniku. Zahvaljujem našem kolegi Luki Vidaku koji je doista bio začetnik te ideje. Zahvaljujem regiji Prešov i njezinom predsjedniku, Milanu Majerskýom, koji nažalost danas nije mogao biti ovdje, naravno da je to želio i da smo mi to željeli, ali u Slovačkoj imaju završnicu izborne kampanje, ali će vjerujem, doći za vrijeme trajanja ove izložbe. Zahvaljujem UGD koja je ovako lijepo osigurala prostor i sve uvjete, Gradu Dubrovniku koji je to kao osnivač ustanove omogućio i svima koji su pomogli da se ovo dogodi." 

 

Na izložbi su izložene fotografije te sitotisak na papiru i na platnu. Izložba mapira, predstavlja i profesionalno prikazuje ne samo život i djela Andyja Warhola, već i aktualne trendove u vizualnoj umjetnosti i kulturi, utjecaj etničkog podrijetla umjetnika na njegov rad, utjecaj pop-arta na aktualnu umjetnosti i srodnim temama. Kustosi izložbe su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart.

 

Izložbu organizira Dubrovačko-neretvanska županija, u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik i Muzejom modeme umjetnosti Andyja Warhola iz Slovačke, a kao rezultat dugogodišnje suradnje sa slovačkom regijom Prešov.

 

žp

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja