Četvrtak, 22. veljače 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Gradsko vijeće donijelu odluku o dodjeljivanju braniteljima zemljišta na Nuncijati

22.09.2023.


 Po hitnom postupku jutos je održana sjednica Gradskog vijeća grada Dubrovnika. Jednina točka dnevnog reda je dodjela zemljišta braniteljima na Nuncijati. Pri glasanju bilo je 11 vijećnika je bilo za, dok ih je četvero bilo suzdržano i to jedan HDZ-ovac te troje iz Srđ je Grad. Inače, radi se o zemljištvu površine 19. 800 metara četvornih vrijednosti oko pet milijuna eura.

 

Prema riječima gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića nakon donošenja  ove odluke, lista stambeno nezbrinutih branitelja će biti prazna.

 

„To  je konačno naše hvala koje je davno trebalo doći. Nažalost, nisu svi dočekali ostvarivanje svojih prava. Lista iz 2009. godine i današnja se razlikuje, dio ljudi nije na njoj, neki su umrli ili su u međuvremenu nešto naslijedili i izgubili su svoje pravo, što nije pravedno, ali nadamo se političkom konsenzusu“, kazao je gradonačelnik  te naglasio kako Grad Dubrovnik tu zakonsku obvezu ispunjava sukladno rješenju  Ministarstva branitelja.   Rekao je i da će gradska uprava  izraditi  idejno rješenje koje će biti obvezno za lokacijsku dozvolu.

 

Izražavajući zadovoljstvo što 30 godina od agresije srbo-crnogorske armije na Dubrovnik i Hrvatsku, Grad Dubrovnik konačno zatvara jedno poglavlje,  predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica je to nazvao moralnom obvezom prema braniteljima. 

 

"Tužan sam jer smo morali čekati toliko godina, ali ne bih se vraćao u prethodno  razdoblje. Samo bih istaknuo zašto smo sjednicu sazvali 72 sata nakon što su branitelji imali uvid na čestici“, rekao je Potrebica, dodajući kako gradska uprava nije imala ništa sa sastavljanjem lista branitelja koji imaju pravo na dodjelu zemljišta.  

 

"I 30 godina nakon rata ima onih koji osporavaju, propituju i dovode u ptianje, a ne bi htio da ostane obavijeno velom tajne. Mi ovdje nismo dodali niti jednu jedinu osobu po nekoj svojoj preferenciji, samo smo zbrinuli one koji to imaju pravo sukladno Zakonu o braniteljima na temelju rješenja Ministarstva. Često se spominjalo pitanje imena, mislim da bi ta imena trebalo objaviti jer to su časni hrvatski branitelji koji su u ratu stradali, a i dvije obitlelji koje su izgubile svog člana. Kako bi stali na kraj tim spinovima kao da smo mi nekoga na tu listu ubacili, tu su isključivo oni koji su pravo dobili temeljem rješenja ministarstva branitelja", naglasio je Potrebica. 

 

Odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Andra Vlahušića, inače bivšeg gradonačelnika, ima li taj projekt konzervatorske dozvole, što je, rekao je Vlahušić, bilo prepreka u realizaciji tog projekta u njegovom gradonačelničkom mandatu, Mato Franković je rekao kako je već napravljena studija utjecaja na kulturnu baštinu takozvana HIA, te da se očekuje zeleno svjetlo od UNESCO-a.

 

„ Imamo konzervatorsku podlogu na koje je Unesco dao suglasnost, donesen je UPU Nuncijata i nema barijera prije samog početka građenja. Konzervatorski odjel će tražiti jesu li smjernice ispoštavane, ako jesu, problema nema. Grad će izraditi idejno rješenje za sve objekte, presjek koliko visoki mogu biti do najmanjeg detalja i mimo toga se neće moći ići. Grad neće samo dodijeliti zemljište već je pred nama izgradnja komunlane infrastrukture, pristupnih cesta, postupak je u tijeku, ako se trenutni vlasnik ne žali u drugom stupnju, slijedi postupak izvlaštenja, osigurani su novci u gradskom proračunu za izgradnju cesta, pojasnio je Franković.

 

„Ne mutite vodu i važite riječi kao što ih važem ja“, poručio je Vlahušiću presjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica dodavši kako je zanimljivo gledati „pranje savjesti pred kamerama“.

 

Iako se očekivalo da će ovo biti brzinska sjednica na kojoj će se izglasati odluka  o utvrđivanju prava na ustupanje bez naknade građevinskog zemljišta i komunalnog opremanja sukladno odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i to simbolično prije 1. listopada kada se obilježava napad na Dubrovnik, rasprava se odužila pa je tako vijećnike, uz ostalo,  zanimalo hoće li branitelji moći preprodati to zemljište

 

„Raspitao sam se u Vladi i nigdje se nikada nije unosila klauzula zabrane raspolaganja imovinom, oni mogu sukladno pravu raditi sve ono što im je pravo omogućilo“, rekao je Franković.

 

Nezavisni vijećnik Maro Kristić smatra da je lista onih koji će dobiti zemljište duboko nepravedna, te da je unijela dodatne podijele nad braniteljima.

 

„Neki koji su sjecali nekretnine do određene godine imaju pravo, a drugi ne. Mislim da smo to u saboru ipak trebali riješiti kako bi lista bila pravedna", rekao je Kristić, te dodao:     

 

"Mogu shvatiti i razumjeti ljude koji žele prodati jer su ostarili i ne mogu više financirati gradnju. No onda sve ovo pada u vodu, cijeli projekt gubi smisao. Treba ugraditi klauzulu, osim one da Grad ima pravo prvokupa, jer bilo bi nakaradno da za sutra privatne vlasnike financiramo izgradnju komunalne infrastrukture".

 

Gradonačelnik mu je odgovrio kako takav zakonski  akt nije održaiv te da je prije deset godina sličan dokument vezan uz poticajnu stanogradnju „pao“ na Ustavnom sudu.

 

Srđevac Nikša Selmani je rekao kako je njegova stranka oduvijek suzdržava zbog bojazni koju ističe Kristić.

 

 Nakon što se vijećnica HDZ-a Katarina Doršner zahvalila braniteljima kazavši kako misli da oni svojim zemljištima trebaju moći raditi što žele, Kristić je odmah replicirao: 

 

"Tko zna u čije će ruke završiti zemljište ako mijenja vlasnika? Pa da dođe u ruke nekoga tko je možda i pucao po Dubrovniku!? Želim vidjeti da branitelji i njihove obitelji gore žive, nikoga drugoga! Ne želim ni da kuna gradskog proračuna ide na izgradnju komunalne infrastrukture za bilo koga osim branitelja i njihovih obitelji!", rekao je Kristić.  

 

„Nisam očekivao da ćemo se nadmudrivati, mislio sam da ćemo donijeti odluku u 30 minuta, postoje stvari u kojima moramo imati konsenzus, dug prema prošlosti 30 godina nakon barem djelomično popraviti“, poručio je gradonačelnik Franković.

 

KŠC

Najčitanije (7 dana)

Teška prometna na Mišićima
ELEKTROJUG: Gdje u Župi u četvrtak nema struje
Policija utvrdila uzrok požara u Mlinima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja