Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Novosti iz dubrovačkog teatra: Premijere, gostovanja....

26.09.2023.


U Kazalištu Marina Držića danas je predstavljen program za novu kazališnu sezonu. Prema riječima ravnatelja Paola Tišljarića sezona ove godine kasni zbog zahtjevnih građevinskih radova kojima se rekonstruiraju hodnici pred ložama na sva tri kata. Ravnatelj Tišljarić je rekao kako sezona počinje s dva gostovanja, odnosno dvije zanimljive komedije.

 

 

„Prvo nam gostuje Kazalište Kerempuh iz Zagreba, sigurno jedno od najomiljenijih zagrebačkih kazališta a sigurno i najposjećenije s izvrsnom glumačkom postavom u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca. Nakon toga slijedi komedija iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku "Dva u jedan", jedan je to vodvilj koji je uvijek rado gledana forma u kazalištu i nastavak naše suradnje s HNK u Osijeku s kojim već zadnje tri ili četiri godine redovito zamjenjujemo predstave i nadamo se da ćemo uskoro i koprodukcijski povezati“, kazao je ravnatelj dubrovačkog teatra. Nadalje je rekao kako su u tijeku probe za u novu predstavu „Candide“ u režiji Hrvoja Korbara, koji je i adaptirao to Voltaireovo djelo.

 

 

„Rečenica koju svi znaju, u kojoj Candide na kraju govori da je važno samo okopati svoj vrt, dobit će jedno novo značenje. Mislim da ansambl uživa u probama, sve nekako protječe prilično glatko i mislim da ćemo dobiti jednu fantastičnu predstavu za početak sezone. Nakon toga, našoj publici dobro poznata Livija Pandur radi adaptaciju Shakespearea. Ovaj put se uhvatila Shakespeareovih povijesnih drama. Prije svega  „Richarda II.“, „Richarda III.“ i „Hernika VI.“ iz kojeg je napravila jedan novi, zanimljivi autorski tekst u suradnji s Tiborom Hrsom Pandurom koji se zove "Kraljica" i tematizira tu žensku ulogu u Shakespeareovim komadima odnosno ulogu tih kraljica koje su uvijek u sjeni te velike povijesti u Shakespeareovim djelima. Također, radimo i jednu suradnju s uvijek nam dragim Kolarinima. Radi se nova predstava "Carevo novo ruho" po tekstu Ane Tonković i sa songovima Mikija Solusa. Mislim da će ona u svakom slučaju razveseliti našu najmlađu, a nadam se i zaintrigirati ovu stariju publiku. Repriziramo našeg ‘Hamleta‘ s kojim gostujemo i u Šibeniku i u Zadru, ‘Čarobnog frulaša‘ i ‘Stolice‘ koje ćemo ove godine nominirati za Nagradu hrvatskog glumišta. Ponavljamo i našu predstavu ‘Vrag zlatne kose‘ koja je nastala u suradnji s Asterom a koju oni već neko vrijeme kod nas uspješno igraju. Od gostovanja najavio bih Black Coffee, dakle, jazz koncert poznatog zadarskog jazz benda. Oni će tim koncertom obilježiti 30 godina svog umjetničkog djelovanja i već su posjetili Split, Šibenik... U Zadru su imali veliku proslavu i nakon toga dolaze u Dubrovnik. Teatar Rugantino dugo nije bio u gostima u našem kazalištu, a s predstavom "Kronike seoske ljubavi" sigurno će vas razveseliti. Riječ je o gostovanju Sretena Mokrovića, jednog od najboljih hrvatskih glumaca zajedno s Gordanom Gadžić u toj predstavi.

 

 

Kazalište Marina Držića ponovno aktivno sudjeluje u svim programima Dubrovačkog zimskog festivala. Imat ćemo tijekom Zimskog festivala, tradicionalno, našeg „Orašara“ s Baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića te dva zanimljiva gostovanja: gostuje nam Matija Ferlin s predstavom „Sad sam Lucky“, to je plesni solo koji je obišao cijeli svijet, čitavu Europu. Matija je jedan od naših međunarodno najpoznatijih umjetnika. Ove godine je imao premijeru na Wiener Festwochen i stvarno mi je drago da ćemo u programu Zimskog festivala ugostiti jednog takvog umjetnika, kao i predstavu „Tiha noć“ Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu nastalu u sklopu obilježavanje godine Miljenka Smoje koja će, nadam se, na zanimljiv način završiti ovu našu kazališnu godinu. Naravno, u siječnju ćemo najaviti nastavak sezone, još uvijek čekamo odobrenje budžeta za iduću godinu, ali tu će biti puno zanimljivih suradnji. Čeka nas i izvedba naše predstave „Vidi kako Lokrum pere zube“ koja je premijerno izvedena na Lokrumu u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama, a nastavljamo programske suradnje i s Ljetnim igrama, HNK u Varaždinu, Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca, a u nastavku sezone će sigurno biti zanimljivih naslova i zanimljivih gostovanja“, najavio je također ravnatelj Tišljarić.

 

žp

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja