Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Stradun i službeno postao Blago europske filmske kulture

19.10.2023.


Stradun je i službeno proglašen dijelom Blaga europske filmske kulture. Tim je povodom u Luži u četvrtak održana prigodna svečanost kojoj su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, ravnatelj ustanove u kulturi Kinematografi Dubrovnik Nikša Konsuo te član Europske filmske akademije, ugledni hrvatski filmski producent Boris T. Matić, koji je i službeno u Dubrovnik donio ploču te je  ona postavljena u prostoru Luže. 

 

Naime,  Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) još je u rujnu prošle godine objavio da Europska filmska akademija pokreće novi odjel za baštinu te kako se tom prigodom 22 nova mjesta dodaju na popis "Blaga europske filmske kulture", a među njima je i dubrovački Stradun, čime se na tom popisu ukupno našlo 41 mjesto. 

 

Gradonačelnik Mato Franković u svom se obraćanju zahvalio Akademiji na ovom „velikom i sjajnom priznanju“ dodavši da ono i obvezuje. –„Dubrovnik ne može niti želi biti Hollywood, on želi ostati ono što je uvijek bio, tako jednostavan, tako lijep, prihvatljiv i privlačan svima, ali uvijek samo Dubrovnik“. Izrazio je i zadovoljstvo što se u Dubrovniku posljednjih godina intenzivira filmska industrija, jer doprinosi razvijanju novih djelatnosti i zanimanja te pomaže „razbijanju“ slike dubrovačkog gospodarstva kao monokulturnog.

 

Poručio je kako je želja ove gradske uprave dalje razvijati Dubrovnik kao filmski studio na otvorenom, a prisjetio se i kako su strane produkcije posjećivale naš grad čak i u vrijeme pandemije, izdvojivši film „The Unbearable Weight of Massive Talent“ s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi. 

 

U stogodišnjoj filmskoj povijesti, dubrovačke ulice, zidine i palače bile su inspiracija brojnim filmskim umjetnicima. Jedinstvena očuvanost arhitektonskog sklada Dubrovnika, a posebno njegove glavne ulice Straduna omogućuje raznovrsnost filmskog izričaja.

 

S Blagom europske filmske kulture, Europska filmska akademija slavi mjesta koja su prepoznata kao simboli europskog filma, mjesta od povijesne vrijednosti koja treba održavati i zaštititi ne samo sada nego i za generacije koje slijede.

ŽP

 

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja