Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   info    |   đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

DAN OPĆINE: Trebalo je imati hrabrost i viziju

21.10.2023.


Povodom Dana Općine i 30. obljetnice osnutka Općine Konavle na Grudi je u subotu održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, a na samom početku sjednice upriličena je i svečanost potpisivanja Ugovora o financiranju OŠ Cavtat.

 


Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović  te istaknuo kako mu je žao zbog loših vremenskih prilika te dodao kako u njima vidi i svojevrsnu simboliku s obzirom da je slično vrijeme bilo i 21. listopada 1992. godine kada su oslobađane Konavle. Načelnik Lasić osvrnuo se na brojne projekte koji su realizirani u protekloj godini te one kojima uskoro predstoji završetak.

 


”Kad su se Konavle oslobodile, preko 600 kuća je bilo popaljeno i krenuli smo u obnovu, znat će naš ministar Branko Bačić koliko je to bilo teško. Neću zaboraviti kad su ga imenovali za ministra, poslao sam mu poruku ne da mu čestitam nego da ga jednim dijelom žalim, ali da se nadam dobrim rezultatima. Stavio je točku na i, na Banovinu, sve je obnovljeno i primjetite da se ništa o tome u medijima ne piše“, dodao je Lasić koji je dalje govorio o projektima u Konavlima.

 

”OŠ Cavtat je projekt koji je trajao preko 10 godina, danas smo potpisali ugovor o financiranju. Hvala Vladi, ministrima, županu, svima koji su lobirali za ovaj projekt, županijskim službama, projektantima. Ovaj potpis danas me ispunja na poseban način, osjećam se kako je ovo vrhunac moje karijere“, kazao je Lasić.

 

”Dovršili smo izgradnju Vatrogasnog doma na Grudi, uskoro slijedi svečano otvaranje, saniramo rivu u Cavtatu, posao je trebao trajati tri godine, ali riva će iduću godinu biti u funkciji. Završena je kanalizacija u Moluntu s pročistačem kao i kanalizacija na Grudi, radi se poduzetnička zona u Čilipima. Ljetno kino u Cavtatu je završeno i nakon 20 i više godina vraćeno zajednici. Samostan u Cavtatu se sanira i hvala ministarstvu kulture na pomoći tu, otvorena je knjižnica u Cavtatu, tvrđava na Prevlaci je ustupljena Općini, pripremamo otvaranje Muzeja tamo, napravili smo puno dječjih igrališta kroz Konavle, planiramo još nekoliko tih projekata, komasacija Konavoskog polja je dobro odmakla, cesta Dubravka – Debeli brijeg – radovi su se intenzivirali, asfaltira se stotine kilometara nerazvrstanih cesta. Demografski smo u plusu, osnovali smo Zakladu Otac Ivan Fiorović, stipendiramo stotine studenata i učenika”, naglasio je načelnik Lasić.

 

 
”Trebalo je imati hrabrosti i viziju, mi brojimo samo osam tisuća stanovnika, a financiranje je na nama”, rekao je.
”Skoro sva sela imaju pitku vodu, ostalo nam je Palje brdo i Kuna konavoska. Ovih dana stavljamo cjevovod za Kunu”, istaknuo je te dodao kako se konavoska pozicija i opozicija mogu prepirati, ali kada je zajednički interes Konavle, svi se uhvate za jedan štap.

 


”Zajednica mi je dozvolila da osmislim svoj život i pomognem toj istoj zajednici i hvala vam za sve što ste mi pomogli”, rekao je načelnik Lasić.
Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je Općina Konavle jedna od najuspješnijih općina u Hrvatskoj.

 


”Zadovoljstvo je čuti što je napravljeno u Konavlima. Osim projekata koje je načelnik spomenuo ja ću istaknuti posebno tri. Drago mi je da u brojnim tim projektima sudjeluje i Županija, a provode se u suradnji s Vladom – to su nova škola u Cavtatu, komasacija Konavoskog polja i brza cesta od čvora Osojnik do Zračne luke Dubrovnik”, rekao je župan Dobroslavić te dodao i kako je na nacionalnoj razini nabavka borbenih zrakoplova Rafale jasna poruka.
”Pogotovo onima koji i dalje posežu za dubrovačkim velikanima i prostorima i koji ništa nisu naučili iz 90-ih, a to je da se okanu ćorava posla i da nikad neće staviti niti nogu niti šapu na ovaj ili bilo koji drugi dio hrvatskog prostora”, istaknuo je župan Dobroslavić.

 


Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović je kazao kako je ono najljepše u nama povezano s obitelji, općinom, gradom, državom, crkvom.
”Kad jedan sanja, to je samo san, kad mnogi sanjaju, to postaje stvarnost. Sve to činimo za druge. San je kratkotrajan, u snu nema obveza, vizija postaje stvarnost, kad se udružimo i gledamo dobro zajednice”, rekao je biskup Glasnović.

 


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako Konavle imaju punu potporu Vlade i ministarstava u provođenju projekata.
”Radite prekrasno i izvrsno, ovaj kraj može biti samo bolji i bolji. Čestitam vam Dan Općine Konavle”, rekao je ministar Fuchs.

 


Dubrovački gradonačelnik, saborski zastupnik te ovom prilikom izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Mato Franković kazao je kako je načelnik Lasić rekao sjajnu stvar – obnašati dužnost gradonačelnika ili načelnika znači svaki dan biti kriv za nešto.

 


”To je izazov, ali je i posebna čast. Riješiš jedno, čeka te drugo, i tako svaki dan iznova. Izgraditi jednu školu je nešto što se ostavlja za budućnost i buduće generacije. Vrijeme je skoro predizborno pa će netko reći da puno pričamo, a reći ću vam da je prije desetak dana bila ceremonija prepoznavanja najboljim gradovima i općinama. Bilo je zanimljivo kako su svi gradonačelnici, načelnici i župani, svi redom na tom skupu, bez obzira iz koje stranke dolazili, rekli kako nikad dosad nisu imali suradnju s Vladom kakvu imaju danas. Grade se škole, vrtići, ceste, kanalizacijski sustavi, vodoopskrbni sustavi, sve to se danas gradi diljem Republike Hrvatske“, kazao je Franković te dodao kako se Hrvatska konačno ravnomjerno razvija.

 


Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpredsjednik Vlade te u ovoj prigodi izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Branko Bačić čestitao je načelniku Lasiću na svim uspjesima.

 


”Konavle su mjesto poželjno za življenje. Taj stav ne dijelim samo ja koji ovdje često dolazim ovdje nego svi ostali. To je mjesto prepoznato u Hrvatskoj gdje se može lijepo i dobro živjeti. Kad govorimo o poslijeratnoj obnovi su Konavle bile prve, bile su primjer. OŠ Cavtat je prva škola koja se oslonila na MPO. Konavle su prve i kad govorimo o komasaciji, a u 30 godina naše samostalnosti nije napravljena nijedna“, izjavio je Bačić te istaknuo kako načelnika Lasića izuzetno cijene svi koji s njime surađuju.

 


”Velika je čast što si upravo ti predsjednik Hrvatske zajednice općina”, rekao je Bačić te se osvrnuo na dva velika cestovna projekta na jugu Hrvatske.
”U idućih deset dana kao ministar ću donijeti novu lokacijsku dozvolu za izgradnju punog profila autoceste od čvora Metković do Pelješkog mosta i onda nakon Pelješkog mosta sve do čvora Osojnik. To će biti prvi put u povijesti Hrvatske da će se autocesta graditi nacionalnim sredstvima, a to je osigurala ova Vlada stabilizirajući financije čime smo omogućili da se svi krediti HAC reprogramiraju, a kroz uštedu smo došli da se to gradi vlastiti sredstvima“, izjavio je Bačić.

 


Akademik Luko Paljetak dobitnik je nagrade Općine Konavle za životno djelo. Nagrade Općine Konavle dobili su Stjepan Simović i Ante Delija. Silvestra Mladošić, Nestor Nestorov, posthumno Zlatko Hodžić-Bagi, dr. medicine Pavica Mijanović dobili su Zahvalnice. U ime nagrađenih prisutnima se obratio Luko Paljetak koji je istaknuo kako osjeća ponos i čast.


”Lijepo je osjećati ta dva osjećaja, imati u sebi. Mi smo zaista ponosni i čast nam je što smo uspjeli dobiti ovo priznanje”, rekao je Paljetak te prisutnima objasnio kako njegovo prezime zapravo nije Paljetak kako se naglašava danas već Paljetak (kratko prvo ”a”), odnosno Pajetak jer se u Konavlima slovo ”l” često ne izgovara.

 

”Otac mi je bio s Poljica, majka iz Pridvorja, a mi ne kažemo polje, nego poje. Nisam puno vremena proveo u Konavlima, ali Konavle ne idu iz nas ”, rekao je dobitnik Nagrade za životno djelo. Prisjetio se svojih roditelja i majke koja bi znala reći – svaka kapja oganj gasi.


“Ono što je loše treba gasiti, a ono što je dobro graditi. Svi smo mi te kapje”, kazao je Paljetak.

 

Svečanost su svojim izvedbama uveličali klapa Ragusa, Školski zbor OŠ Gruda i učenici OŠ Cavtat. Inače, uoči svečane sjednice u Čilipima su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika ”Konavoska mati”.

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja