Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Sjećanje na komunističke žrtve na Daksi

24.10.2023.


U organizaciji Udruge za očuvanje uspomene na žrtve stradale na otoku Daksi 1944/45 srijedu se održava prigodnim program kojim se odaje počast žrtvama na Daksi.

 

 

Prema najavama u 9 sati predviđen je  odlazak brodom na Daksu.  U 17.00 u dvorani Visia održat će se promocija knjige urednika Ante Belja Totalitarizmi XX. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod, Zbornik radova osmog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa. Tom će prigodom Ante Beljo govoriti o  događajima u istočnoj Hercegovini prije ulaska partizana u Dubrovnik, zatim Stanislav Vukorep o izbjeglim partizanima iz Hercegovine koji su se sakrivali u Konavlima, tema izlaganja mons. Ivana Šimića bit će „Dubrovačka stratišta i grobišta“, dok je prikaz zbornika iznijeti Anita Martinac.

 

 

Naime, na tom su otočiću nadomak Dubrovnika, 25. listopada 1944. nove komunističke vlasti strijeljale dva dubrovačka gradonačelnika, osam društveno najaktivnijih svećenika i nepoznat broj građana bez optužnice i bez suđenja, bez obrazloženja i bez mogućnosti ikakvih pravnih lijekova. Partizani  su na Daksi likvidirali 53 istaknuta građanina, civila Hrvata, bez ikakvog suđenja. Na današnji dan među mučki ubijenima bio je poznati svećenik Petar Perica,  autor pjesama Zdravo Djevo Kraljice Hrvata i Do nebesa nek' se ori. Ta grupa je manji dio od danas poimence poznatih 697 žrtava, odnosno 369 civila i 327 ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja koje su jugokomunisti pobili nakon "oslobođenja" 1944. godine; međutim kao pojedinačno stratište i grobište Daksa je postala simbol komunističkog terora nad stanovništvom dubrovačkog kraja.

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja