Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   info    |   đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / info /    Sve vijesti iz rubrike info

Prof. dr. Marić: Velik broj značajnih Dubrovčana podrijetlom je iz zaleđa

01.03.2024.


Predavanje izv. prof. dr. sc. Marinka Marića na temu “Dubrovnik i njegovo zaleđe u višestoljetnim dodirima” održano je u petak, 1. ožujka u sveučilišnom Kampusu, u organizaciji Društva turističkih vodiča Dubrovnik i studija Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Ovo predavanje predstavlja nastavak ciklusa predavanja koje dubrovački vodiči organiziraju za svoje članove i za zainteresiranu javnost. Profesor Marić je u svom izlaganju govorio o povijesnim vezama zaleđa i Dubrovnika, s posebnim naglaskom na migracije i demografska kretanja koja su se stoljećima odvijala iz zaleđa prema dubrovačkom teritoriju. Istaknuo je kako je velik broj značajnih Dubrovčana podrijetlom iz zaleđa, kao što su rodočelnik vlastelinskog roda Pecorario, kasnije Gozze, poznata dubrovačka pjesnikinja Cvijeta Zuzorić, isusovac i znanstvenik svjetskoga glasa Ruđer Josip Bošković i brojni drugi.

 

Marić je protumačio i crkvene odnose dubrovačke crkve i crkve u zaleđu, te njihovu povezanost još od početka 11. stoljeća, koja je nakon devet stoljeća veza prekinuta tek 1891. godine uspostavom redovite crkvene hijerarhije u BiH.

 

Naglasio je kako je Dubrovčanima od iznimne važnosti bilo tko će biti biskup u zaleđu, odnosno u Trebinjskoj biskupiji pa su za to mjesto uglavnom predlagali svoje zaslužnike. Refleksija tih odnosa bio je privilegij katolika iz zaleđa koji su se jedini mogli nastaniti u Dubrovniku, za razliku od pripadnika drugih vjera kojima to nije bilo dopušteno.

 

Govoreći o značajnim pojedincima iz zaleđa i pripadnicima tamošnje vlastele, Marić je pojasnio ulogu hercega Stjepana Vukčića Kosače, kojem je dubrovačko plemstvo potvrđivano više puta. Premda su odnosi hercega i Dubrovnika bili vrlo kompleksni i turbulentni, ipak je pred kraj života prvi i jedini put posjetio Dubrovnik, neposredno pred svoju smrt 1466. godine. U Dubrovniku je herceg pohranio i svoje pozamašno blago i napisao testament koji su nakon njegove smrti izvršila trojica dubrovačkih knezova, njegovi prijatelji.

 

Predavanje izv. prof. dr. sc. Marića bila je prilika dubrovačkim vodičima i brojnim zainteresiranim sugrađanima da saznaju nešto više o stoljetnim vezama i sponama Dubrovnika i zaleđa te o podrijetlu dubrovačkog stanovništva.

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja