Srijeda, 17. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Koja su očekivanja SDP-a i Možemo na jugu Hrvatske

09.03.2024.


I dok se iz SDP-a najavljuje velika koalicija s deset oporbenih stranaka od centra prema ljevici na terenu se definitivno očekuje – ludilo. I dok u maksimalno četiri izborne jedinice SDP i deset stranaka koalicije, koje je premijer Andrej Plenković nazvao „kobasičarskom koalicijom“ idu u takozvanu točkastu koaliciju  s Možemo, takva situacija definitivno neće biti u našoj, desetoj izbornoj jedinici koju čini Dubrovačko-neretvanska županija i veći dio Splitsko-dalmatinske županije.

 

„Kao što smo od početka najavljivali Možemo ide samostalno na izbore. Točkaste koalicije ćemo formirati tamo gdje ljevica ima slabije rezultate i gdje ona ima sinergijskog smisla, a to je da se HDZ-u oduzme mandat. Od početka nije bilo riječi o velikoj koaliciji u 10. izbornoj jedinici jer smo u Gradu Dubrovniku najjača oporbena stranka, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji smo najaktivniji. Imamo dobru ekipu u Splitu i bitno je biračima ponuditi nova lica, a ne ona stara koje su već kroz proteklih 20 godina imali svoje prilike“, kazao je Marko Giljača iz Možemo i Srđ je Grad koji imaju zajedničku suradnju i članovi jedne stranke mogu biti i u drugoj. On je također najavio i proces u kojem se svi članovi mogu kandidirati za listu za parlamentarne izbore nakon čega će članstvo glasati i odabrat će se oni s najviše stranačkih glasova.

 

„Na pitanje tko će biti na listi u ovom trenutku nitko iz Možemo i Srđ je Grad ne može odgovoriti. Mi imamo demokratsku proceduru odabira kandidata. Ne postoje kvote ni predsjednik stranke koji sve drži u rukama. Tko želi može se kandidirati i onda će svi članovi glasati korz demokratsku proceduru. Taj proces ćemo odraditi za 10 do 15 dana i nakon toga, kad procijenimo da je to najbolje, liste predstaviti javnosti“, rekao je Giljača.

 

Jasan kontrast

U dubrovačkog SDP-u su jako zadovoljni tajmingom izbora, a predsjednica Anita Bonačić Obradović smatra da tu to definitivno najbitniji izbori u posljednjih 20 godina.

 

„Birači će definitivno odlučivati o budućnosti Hrvatske i hrvatskog naroda. Drago mi je da su se stranke lijevog centra udružile s SDP-om, te da su svjesne koliko je to bitno jer mislim da na  taj način pokazujemo jasan kontrast HDZ-u i poručujemo građanima da postoji nada“, kazala je Bonačić dodajući kako je sada zadatak SDP-ove koalicije pobrinuti se da što više ljudi izađe na izbore.  Također je ustvrdila kako je još rano govoriti o tome tko će se naći na izbornim listama, te kako se još nije razgovarala o detaljima.

 

„Mi u SDP-u imamo hijerarhiju u strankci gdje predsjednik ima slobodu nakon što dobije prijedloge gradskih i županijskih organizacija samostalno složiti liste. Glavni odbor te liste mora amenovati, izglasati ili se protiviti. No jasno je da će biti gužve, posebno u desetoj izbornoj jedinici gdje imamo i dosta gradonačelnik i načelnika, a sad smo dobili i stranku Centar i teško mi je sada reći kako će se stvarati liste.“, kazala je Bonačić Obradović, te naglasila:

 

„SDP je ipak najjača stranka a ove ostale su manjinske stranke, a kakvu će one dobiti podjelu znat će se 16. ožujka kada će se održati Glavni odbor naše stranke“.

 kšc

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja