Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

SLAGANJE LISTA: SDP-ovci strahuju da će im Centar uzeti previše saborskih fotelja

13.03.2024.


Iako to nitko neće priznati formiranje izbornih lista pravi je cirkus, a parlamentarni izbori koji slijede potkraj travnja ili u svibnju svakako neće biti izuzetak.

 

Naime, većini je kandidata bitno ući u Sabor, a najveća gužva „na ulazu“ svakako je u koalicijskim listama. Na jugu Hrvatske, odnosno desetoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Dubrovačko-neretvansku županiju i veći dio Splitsko-dalmatinske zasigurno će najveća „gužva“ biti u formiranju liste SDP-a i devet oporbenih stranaka.

 

(Pre)ambiciozni partneri

Na jugu Hrvatske esdepeovcima se priključuje i Centar, a njihovih nekoliko članova je itekako ambiciozno. Njihova dubrovačka uzdanica Viktorija Knežević, koja se promovira kao kandidatkinja za dubrovačku gradonačelnicu, zasigurno bi se voljela vidjeti visoko na toj listi. Neslužbeno saznajemo kako će se ipak morati dogovoriti s Marijanom Puljak koja pretendira na drugo mjesto na listi te, kako premijer Andrej Plenković, kaže kobasičarske koalicije u desetoj izbornoj jedinici. Bračni par Puljak navodno želi ući u Sabor pa bi gospođa mogla ići na drugo mjesto u 10. izbornoj jedinici, a suprug Ivica Puljak, aktualni splitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centar bi se, također neslužbeno saznajemo, mogao kandidirati u 9. izbornoj jedinici i to na prvom mjestu.

 

S druge stranke, neki izvori kažu da će se u 10. izbornoj jedinici ipak voditi borba izmedju dva gradonačelnika i to već spomenutog splitskoj te pločanskog koji je zaposlen u Splitu. Znači sve će biti stvar brzi i pragmatičnih procjena dionika u tom procesu. Naime, pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević odavno sebe vidi u Saboru, samo nema dovoljno operativne snage da se za to i izbori. Nedak se čini kao da on smatra da je to nešto što njega „ide“ te da se za tu poziciju i ne treba puno truditi ni zaslužiti je.

 

Ispala otočka načelnica

Stoga ne bi čudilo da se u nekom trenutku i ne povine stranačkoj stezi te ako mu želje ne budu zadovoljene, iz protesta ne završi na zadnjem mjestu, koje ionalo slovi kao počasno. Još se mnogi gradonačelnici i načelnici iz redova SDP-a vide na toj listi, kao i njihove kolege iz drugih stranaka. Svi su oni već u stranačkoj bubnju, iz kojeg je izgleda već ispala velolučka načelnica Katarina Gugić, koja je pokazivala ambicije i za saborsku funkciju.

 

S druge strane, HDZ-ovci imaju svoje standardne partnere i uglavnom se već može pretpostaviti tko će biti na listi koju predvodi potpredsjednik stranke i aktualni potpredsjednik Vlade Blaćanin Branko Bačić. Također velike strke ne bi trebalo biti ni na listi Možemo koji idu samostalno u desetoj izbornoj jedinici gdje su njihovi članovi dosta prepoznatljivi, a čini se i da ima dovoljno mjesta na listi za sve. Tu postoji još i faktor tko će biti na kojoj poziciji, odnosno tko će biti na mjestu koje osigurava saborski mandat.

 

kšc

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja