Srijeda, 17. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Krstičević: Dubrovnik će dogodine grcati u smeću, Franković: Prstiće dalje od našeg grada

13.03.2024.


Gradonačelnici dvaju gradova Dubrovnika i Ploča koji su i različite stranačke pripadnosti ovih su se dana „zakačili“ oko smeća. Najprije je SDP-ov županijski čelnik i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević na županijskoj skupštini prozvao župana Nikolu Dobroslavića (HDZ) da ne govori istinu kada kaže da će Centar za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje bi gotov do kraja 2025. godine. Zatim je na Facebooku objavio status naslovljen „ Ne može se nerad lomiti preko leđa građana Ploča i županije“.

 

„Dubrovački deponij Grabovica na rubu je kapaciteta. Još nekih godinu dana i Dubrovnik, Dubrovačko Primorje i Konavle grcat će u smeću. To je (javna) tajna koju znaju nadležni, ali mudro šute jer imaju rješenje po slovu zakona, a to je da će smeće početi odvoziti na najbliži deponij dok se ne izgradi regionalni centar za gospodarenje otpadom. Druga javna tajna je da centar neće biti gotov do 2027.

 

Koji je najbliži deponij? Pogađate, Ploče. I sve bi to bilo u redu i solidarno da se ne radi o potpunom nemaru i aljkavosti nadležnih kojima je voda, tj. smeće došlo do grla pa su spremni voziti kamione do Ploča i time, usput budi rečeno, plaćati najskuplji odvoz otpada u RH. Od Konavala do Ploča je 130 kilometara. Boli glava od množenja s brojem dana i utrošenog goriva, a da ne govorim koje će to divne scene biti, pogotovo usred sezone.

 

Naš Lovornik koji je prije godinu dana saniran po najvišim tehnološkim standardima, čime smo kupili svoj mir do otvaranja županijskog centra, sada bi trebao primati i do 5 puta više smeća dnevno. Tim tempom, ne bi izdržao do otvaranja centra.

 

Zašto “napuljski scenarij” nije prihvatljiv za jedne, a za Ploče bi trebao biti? Zašto se preko leđa građana Ploča mora lomiti nerad garniture koja nije pogledala Ploče zadnjih 10-20 godina? Zašto bi građani županije plaćali odvoz otpada 10 puta skuplje, a toliko je drugih realnih i hitnih potreba?

 

Zbog nesposobnosti ljudi koje nije briga što ćemo mi ili netko u susjedstvu za par godina ostati bez liječnika opće prakse, koji u škole nisu investirali od prošlog tisućljeća, briga o otpadu im je zadatak za koji vidljivo nemaju kapacitete, ali eto sad su se sjetili Ploča, sad smo im dobri, a odgovornost prema javnom novcu im je nepoznanica.

 

Pružili bismo ruku suradnje da je praksa takva i u našem smjeru, ali od njih apsolutno ništa ne dobivamo. Ploče već imaju teretnu luku, ne treba nam novo prekrcavanje. Zato ozelenjavamo grad gdje stignemo, zato idemo u projekt luke nautičkog turizma. Nećemo biti kontejner Županije zato što netko ne radi svoj posao.“, poručio je pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.

 

Na tu objavu reagirao je njegov dubrovački kolega Mato Franković (HDZ)  te u priopćenju naveo kako gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević u svojoj posljednjoj objavi zlonamjerno i neistinito tvrdi kako je odlagalište otpada Grabovica na  rubu kapaciteta te kako će kako on tvrdi ‘dubrovačko smeće’ odlaziti u Ploče.

 

„ Dužan sam reagirati na ovakve neistinite izjave izrečene isključivo i  jedino u predizborne svrhe s ciljem strašenja građana Ploča  ‘dubrovačkim’ smećem te kako bi istovremeno Krstičević sam sebe proglasio borcem protiv tog istog „nevidljivog smeća“. Na odlagalištu Grabovica ova gradska uprava napravila je sljedeće  aktivnosti kroz 2019. godinu te početak 2020. godine:

 

Izvršena je I. etapa odnosno saniranje odlagališta otpada Grabovica. Sama sanacija sastojala se od rekonstrukcije postojećih građevina ulazno-izlazne zone, gradnje novih (cisterne za tehnološku vodu, sabirnog bazena za otpadne i pročišćene tehnološke vode, vage te taložnika i separatora masti i ulja za plato za pranje vozila), rekonstruirale su se postojeće i izgradile nove ceste te kao
najvažnije sanirala se kazeta za otpad s odvodnjom i povećale su se lagune za procjedne vode. Kao najvažniji dio sanacije treba izdvojiti samu kazetu za otpad budući da na tom dijelu odlagališta nije postojala nepropusna folija. Ovom sanacijom prvo je uklonjen sav otpad koji je bio na mjestu kazete, izrađen je izravnavajući sloj, postavljeni su geosintetici u odlagališnu kazetu te drenažne cijevi za skupljanje procjednih voda iz tijela odlagališta. Proširene su lagune u koje otječe procjedna voda s tijela odlagališta te je time spriječeno plavljenje okolnog terena za vrijeme velikih oborina.

 

U 2023. godini izvedeni su gabioni kako bi se osigurao još jedan  vremenski period za odlaganje otpada te su se formirali pokosi kako bi  se umanjila opasnost od požara te ujedno kao priprema za II. etapu  odnosno zatvaranje odlagališta Grabovica.  Nabavljen je kompaktor za otpad kako bi se otpad što više sabijao te  da bi se odlagalište iskoristilo do maksimuma.  Valja istaknuti kako je 60 % ukupnih troškova sanacije odlagališta  otpada Grabovica sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost koji je redovno vršio nadzor nad izvođenjem radova.  Vremensko razdoblje korištenja Grabovice bit će do otvaranja centra za gospodarenjem otpadom čije planirano otvaranje se očekuje krajem 2025. godine.

 

Stoga, predlažem vikend gradonačelniku da prestane lagati i  obmanjivati svoje sugrađane kako bi dobio po koji bod više na  nadolazećim izborima. Svjesni smo kako u političkoj areni postoji
različiti načini stjecanja političkih bodova međutim, onaj  najuspješniji Krstičević još nije isprobao pa za početak nek pokuša svaki dan doći na posao za kojeg su ga građani izabrali. A svoje
prstiće nek makne od Dubrovnika jer o tome kako Dubrovnik radi i  rješava komunalne i druge probleme ne zna ništa, ali ako želi saznati  naša vrata su otvorena svima onima željnim učenja od uspješnih gradova poput Dubrovnika – grada šampiona hrvatskog i svjetskog turizma i dobitnika niza nagrada za kvalitetu života. Stoga gospar Mišo, pamet u glavu što bi rekli naši stari i zavrni rukave radeći za svoj grad.“, poručio je pločanskom kolegi Mato Franković.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja