Utorak, 18. veljače 2025.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

PRIGANE PATATE: Jeste li ovo znali o pomfritu

28.04.2024.


Prvi put u restoranima se pojavio 1950-ih, a s vremenom je postao neslužbeno poznat kao nacionalno jelo Kanade. Ovaj stil pomfrita podrazumijeva masne pržene krumpiriće prekrivene smeđim umakom i skutom od sira.

 

Iako potječe iz Quebeca, toliko je popularna stavka na jelovniku da ga posjetitelji sada mogu naručiti u lancima restorana brze hrane diljem Kanade. Ako ljubitelji krumpirića traže veći izbor, tu su i restorani s cijelim jelovnicima posvećeni različitim verzijama ovog jela.

 

Francuzi, Belgijanci, ili netko treći?

Nitko ne zna točno kada je prvi pomfrit imao svoj kulinarski debi. Prije 16. stoljeća krumpir se uopće nije smatrao jestivim.

Dok legende koje se prepričavaju u Francuskoj tvrde da su ulični prodavači predstavili pomfrit na mostu Pont Neuf u kasnom 18. stoljeću, Belgijci pak inzistiraju na tome da je u njihovu gradu Namuru nastao pečeni krumpir tijekom posebno hladne zime 1680. Prema njihovoj legendi, lokalni su ribari odabrali da ispeku krumpire za obrok kad je rijeka bila zaleđena, a nisu mogli uloviti ribu.

Ipak, za samu promociju krumpira diljem svijeta najzaslužniji su Francuzi, donosi zanimljivosti o prženom krumpiru portal Punkufer.hr.

 

Pomfrit u SAD

Thomas Jefferson bio je američki ministar u Francuskoj od 1784. do 1789. te se zaljubio u francusku kuhinju. Ponekad nazivan prvim američkim gurmanom, treći predsjednik Sjedinjenih Država toliko je volio pomfrit da se nalazio među 150 recepata koje je njegov kuhar James Hemings donio u Ameriku nakon što je završio kulinarsko usavršavanje u Parizu.

Recept za pommes de terre frites à cru en petites tranches, što u prijevodu znači ‘sirovi krumpir pržen u dubokom ulju, u malim komadićima’, gotovo je izgledom jednak današnjem pomfritu. Jedina je razlika što je umjesto duguljastih rezova Jeffersonov pomfrit bio narezan na tanke, okrugle ploške, ili izrezan gulilicom.

 

Bezbrojne varijacije

Okupan u kečapu, ili prekriven sirom? Kao kompletan obrok, ili kao prilog u popularnom lancu brze hrane?

Čini se da postoje beskrajni načini za uživanje u prženim krumpirićima od kada su oni prvi put predstavljeni prije nekoliko stoljeća.

Najčitanije (7 dana)

TRAGEDIJA NA MAGISTRALI: Poginuo 31-godišnji Župljanin
Kaufland povlači prehrambeni proizvod zbog prisutnosti staklenih krhotina
Ploče pripremaju doček: Marino pobjednik The Kid Voice Hrvatska


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja