Utorak, 16. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

WHO izbacuje živu iz toplomjera

13.10.2013.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučna je da izbaci živu iz medicinskih termometara, nakon što su Ujedinjene nacije potpisale sporazum o kontroli ovog otrovnog tekućeg metala. "Živa je jedan od 10 najvećih kemijskih izvora zabrinutosti za javno zdravlje, a radi se o supstanci koja se širi i ostaje u ekosustavima generacijama, uzrokujući loše zdravlje i intelektualna oštećenja izloženoj populaciji", izjavila je Margaret Chan, čelnica WHO.

Radeći s grupom Health Care Without Harm, WHO je priopćila da do 2020. godine želi ukloniti živu iz medicinskih termometara, kao i uređaja za kontrolu krvnog tlaka, prenosi Klix.ba. Cilj će biti postignut ukoliko proizvodnja, uvoz i izvoz takvih uređaja budu obustavljeni, a uvedu se precizne i pristupačne alternative.

Sporazum su u Japanu potpisali delegati iz 140 svjetskih zemalja. Grad Minamata, u kojem je potpisan, izabran je zbog simbolike, budući da je '50-ih godina bio centar skandala u kojem su otrovani deseci tisuća ljudi, od kojih je njih dvije tisuće preminulo. Lokalna tvornica zagadila je živom ribu i školjke koje su ljudi jeli.

Konvencija Minamata je prvi službeni  svjetski sporazum o ovom metalu, a na snagu će stupiti čim ga ratificira 50 država, za što UN očekuje da će trajati tri-četiri godine.

Sporazum cilja da se do 2020. ugasi dugačka lista proizvoda na bazi žive, a vladama je dano 15 godina da obustave sva iskopavanja žive. Ipak, pod posebnim okolnostima, živa će se do 2030. moći koristiti u medicinskim instrumentima.

WHO tvrdi da su loše posljedice žive takve da bi se sve zemlje trebale držati ciljanog roka 2020. godine.

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
Priča o Brgaćaninu koji je preplovio Atlantik
JOŠ 3 DANA: Novčana potpora Županije za obitelji s četvero i više djece


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja