Četvrtak, 20. siječnja 2022.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

WHO izbacuje živu iz toplomjera

13.10.2013.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučna je da izbaci živu iz medicinskih termometara, nakon što su Ujedinjene nacije potpisale sporazum o kontroli ovog otrovnog tekućeg metala. "Živa je jedan od 10 najvećih kemijskih izvora zabrinutosti za javno zdravlje, a radi se o supstanci koja se širi i ostaje u ekosustavima generacijama, uzrokujući loše zdravlje i intelektualna oštećenja izloženoj populaciji", izjavila je Margaret Chan, čelnica WHO.

Radeći s grupom Health Care Without Harm, WHO je priopćila da do 2020. godine želi ukloniti živu iz medicinskih termometara, kao i uređaja za kontrolu krvnog tlaka, prenosi Klix.ba. Cilj će biti postignut ukoliko proizvodnja, uvoz i izvoz takvih uređaja budu obustavljeni, a uvedu se precizne i pristupačne alternative.

Sporazum su u Japanu potpisali delegati iz 140 svjetskih zemalja. Grad Minamata, u kojem je potpisan, izabran je zbog simbolike, budući da je '50-ih godina bio centar skandala u kojem su otrovani deseci tisuća ljudi, od kojih je njih dvije tisuće preminulo. Lokalna tvornica zagadila je živom ribu i školjke koje su ljudi jeli.

Konvencija Minamata je prvi službeni  svjetski sporazum o ovom metalu, a na snagu će stupiti čim ga ratificira 50 država, za što UN očekuje da će trajati tri-četiri godine.

Sporazum cilja da se do 2020. ugasi dugačka lista proizvoda na bazi žive, a vladama je dano 15 godina da obustave sva iskopavanja žive. Ipak, pod posebnim okolnostima, živa će se do 2030. moći koristiti u medicinskim instrumentima.

WHO tvrdi da su loše posljedice žive takve da bi se sve zemlje trebale držati ciljanog roka 2020. godine.

Najčitanije (7 dana)

Vozačici koja je skrivila prometnu na Mljekari policija uručila prekršajni nalog zbog više prekršaja
Ređenje imenovanog biskupa mons. Roka Glasnovića 22. siječnja u katedrali


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja