Ponedjeljak, 15. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Tko može prema EU propisima ići na ribanje – nama više malih ribara

22.01.2014.


- Mali ribari koji ovih dana pokušavaju produžiti dozvole u pravilu bivaju neugodno iznenađeni saznanjem da se od konca veljače više neće moći baviti tom vrstom ribolova, barem većina njih, jer ne ispunjavaju propisane kriterije. Zbog usklađivanja hrvatskih propisa o ribarstvu s europskima, kategorija malog ribolova bit će u potpunosti izbrisana, a tisuće malih ribara s otoka i priobalja koji su do sad mrežama i drugim alatima dnevno smjeli loviti do pet kilograma ribe, za vlastitu prehranu i popunjavanje kućnog budžeta, od 1. ožujka u ribolov će smjeti jedino kao sportski ili rekreativni ribolovci. 

 

  

Izuzetak od ukidanja malog ribolova vrijedi jedino za stanovnike otoka i poluotoka Pelješca, čije dozvole ostaju na snazi, ali samo do kraja 2014. godine. Kategorija malog ribolova pri tom mijenja naziv u mali obalni ribolov, a s nazivom se mijenjaju i pravila igre, odnosno mogućnost sudjelovanja u malom obalnom ribolovu. 

 

 

Uvjeti za dobivanje povlastice

 

1.  posjedovanje važećeg odobrenja za obavljanje malog ribolova, 

2.  ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice što se dokazuje potvrdom Porezne uprave, 

3.  navršenih 60 godina života 

 

 » Zakon propisuje da se povlastica za mali obalni ribolov iznimno može izdati umirovljenom ovlašteniku povlastice za gospodarski ribolov. 

 

  » Sama povlastica za mali obalni ribolov nije prenosiva. 

 

  » Stručna osposobljenost za obavljanje malog obalnog ribolova prema zakonu se dokazuje uvjerenjem koje izdaje Ministarstvo, na temelju Uvjerenja o stručnoj osposobljenosti za mali ribolov.

 

 

Malim obalnim ribolovom od 1. ožujka ove godine smjeti će se baviti samo oni koji imaju važeću dozvolu za mali ribolov, i to pod uvjetom da imaju navršenih 60 godina života, te da im osobni dohodak u prethodnoj godini nije bio iznad 50 posto proračunske osnovice, što za 2013. godinu znači da nije smio biti viši od 1.660 kuna. 

 

Takve odredbe znače praktično ukidanje malog ribolova.  Time će zasigurno nestati dio tradicije priobalja i otoka, iako valja priznati da se, baš kao i sportski ribolov, mali ribolov često zlorabio i koristio kao krinka za komercijalni izlov ribe. To je dobrim dijelom i razlog što su profesionalni ribari uglavnom pozdravili ukidanje malog ribolova, u kojem su vidjeli nelojalnu konkurenciju. S druge strane, nekima će nove odredbe ozbiljno ugroziti egzistenciju, jer, primjerice, ne ispunjavaju dobni kriterij ili im primanja u obitelji jedva premašuju propisani cenzus, zbog čega gube pravo na ribarenje kojim su se do sad prehranjivali. 

 

 

Zanimljivo je da dosadašnjim nositeljima dozvola za mali ribolov u područnim ispostavama Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede odbijaju izdati nove dozvole, iako Pravilnik kojim se regulira ovo područje službeno još ne postoji. 

 

 

Zakon o morskom ribarstvu propisuje i to da mali obalni ribolov smije obavljati isključivo fizička osoba koja je stručno osposobljena za obavljanje te vrste ribolova, a pri tom ribu smije loviti u najviše tri susjedne ribolovne zone. Dopušteni dnevni ulov je do pet kilograma ribe i drugih morskih organizama, s tim da smije biti veći za masu jedne ribe ili nekog drugog morskog organizma kojom se premašuje dopuštena količina. Resorni ministar svojom odlukom pri tom može dodatno ograničiti dozvoljenu količinu dnevnog ulova. Riba ulovljena u malom obalnom ribolovu smjet će se prodavati isključivo krajnjim potrošačima, a ne preprodavačima, i to na području jedinice lokalne samouprave na čijem području nositelj odobrenja ima prebivalište, na mjestu koje odredi nadležno tijelo te lokalne samouprave. 
 

 

 Ukidanje malog ribolova trebalo bi biti korak ka ukidanju crnog tržišta ribe, no nije tajna da se prodajom na crno nerijetko bave i profesionalni ribari jednako kao i sportski i rekreativni, a uz nepostojanje adekvatnog nadzora i sustava legalne trgovine, teško je vjerovati da će i doći do ozbiljnijeg pomaka na bolje.

 

novilist.hr

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja