Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Konferencija o nezaposlenosti mladih: Trebamo naučiti mlade kako ribu uloviti a ne kako ribu dobiti

22.01.2014.


Hrvatska se sa stopom od 53 posto nalazi iza Grčke i Španjolske na trećem mjestu u Europskoj uniji po nezaposlenosti mladih. S druge strane stopa nezaposlenosti mladih u Njemačkoj i Austriji iznosi oko pet posto. Dok Austrija u obrazovanje mladih ulaže više od šest posto BDP-a, Hrvatska ulaže manje od 3,5 posto BDP-a. Takvi pokazatelji i stanje na tržištu rada potaknulo je Dubravku Šuicu, zastupnicu u Europskom parlamentu da organizira konferenciju pod naslovom 'Kako pomoći mladima doći do radnog mjesta".

 

Na konferenciji je Othmar Karas, potpredsjednik Europskog parlamenta, poručio je kako treba učiti od drugih članica i njihovih izvanrednih rezultata, primjerice Austrije, Nizozemske i Njemačke, gdje se stopa nezaposlenosti mladih kreće između 5 do 10 posto, a na snazi je vrlo uspješan dualni obrazovni sustav, gdje mladi uz školovanje stječu radno iskustvo. Elisabeth Morin-Chartier, francuska zastupnica i članica Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta, istaknula je činjenicu da je mnogo mladih bez dovoljnih kvalifikacija te da među mladima postoji i problem orijentacije, jer ne odabiru zvanje po svojoj želji nego se često vode željama roditelja, škole ili svojeg okruženja. Morin-Chartier je upozorila i na problem mladih žena koje u prosjeku traže šest mjeseci duže posao i u Europskoj uniji, a za isti posao kao i muškarci plaćene su 16 posto manje.

 

Detlef Eckert, iz Opće uprave Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, konstatirao je da je potrebno provesti održive promjene u obrazovnim sustavima članica EU-a te da Europska komisija trenutno provjerava strateške planove svih zemalja članica u pogledu borbe protiv nezaposlenosti mladih. Eckert je podsjetio kako Hrvatska može računati na 62 milijuna eura pomoći u ovoj godini što bi, prema njegovim riječima moglo predstaviti pomoć za 12.00 do 15.000 mladih nezaposlenih u Hrvatskoj. Konstantinos Kyranakis, predsjednik Mladeži Europske pučke strane, smatra pak upitnim pomoć od šest milijarda eura koje EU stavlja na raspolaganje za borbu protiv nezaposlenosti mladih. Prema njegovom mišljenju to nije nikakvo jamstvo za nezaposlene mlade, već smatra da bi bilo bolje taj novac uložiti u stvaranje 1.000 start-up-ova, od kojih bi, ako bi polovica opstala, bilo moguće stvaranje oko tri milijuna novih radnih mjesta - prije svega za mlade.

 

Na konferenciji na kojoj je sudjelovalo više od 100 sudionika Hrvatsku predstavljao Josip Bilaver, predsjednik Mladeži HDZ-a kao i 22  studenata sa svih sveučilišta u Hrvatskoj.  ''Potrebno je približiti tržište rada obrazovanju te uključiti vježbenički staž u obrazovni sustav, a to znači  naučiti mlade 'kako ribu uloviti a ne kako ribu dobiti'. Treba slijediti najbolju praksu  zemalja poput Austrije i Njemačke čijem krugu bi i Hrvatska željela pripadati", poručila je na zastupnica Dubravka Šuica, organizatorica skupa u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja