Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Prosvjed roditelja:Stop diskriminaciji djece i osoba s invaliditetom

28.01.2014.


Roditelji djece s teškoćama u razvoju prosvjedovali su na Markovu trgu gdje su došli iz svih većih gradova Hrvatske tražeći izmjene kontradiktornih i nepravednih zakona, vraćanje uskraćenih prava i rješavanje pitanja manjka terapeuta, asistenata, dijagnostičara i centara namijenjenih djeci s poteškoćama u razvoju te djeci invaliditetom. Na prosvjedu su bili i roditelji iz Dubrovnika, a fotografije na Facebooku je objavila Dženita Lazarević.

 

Prosvjed je organizirala Facebook grupa 'Pomozimo djeci sa invaliditetom', a njeni članovi, uglavnom roditelji djece s teškoćama u razvoju ili invaliditetom, od kojih su neki na prosvjed došli sa svojom djecom, na prosvjedu su tražili da im se vrati status njegovatelja, prava na ortopedska pomagala sukladno prijašnjem pravilniku, te da se osobama s invaliditetom prizna status manjine. Također su zatražili uvođenje invalidske kvote na svim razinama vlasti.

 

Naime, novim Zakonom o socijalnoj skrbi od 1. siječnja ukinut je status njegovatelja roditeljima čije dijete s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju više od četiri sata dnevno boravi u predškolskoj ili školskoj ustanovi. Također, zahtijevanju i novi Pravilnik o pravu na korištenje ortopedskih pomagala koji je izmijenjen na štetu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

 

'Stop diskriminaciji djece i osoba s invaliditetom', 'Poštujte UN-ovu Konvenciju', 'Što bi ti na mome mjestu?', 'I ja želim ići u vrtić i školu', 'Moje dijete nije samo broj u vašoj ladici', 'Razvijenost društva mjeri se kroz brigu o najosjetljivijima', samo su neke od parola koje su nosili roditelji obučeni u žute majice poručujući kako se mogu nositi s poteškoćama, ali im nepravda teško pada.

 

Bojan, samohranih i nezaposleni otac mladića Antonija, koji je u kolicima i teško se kreće, upozorio je da su djeci ukinuta neka prava, a zakoni su neusklađeni.

 

'Potrebne su mu cipele, a po novom pravilniku imamo pravo na jedne cipele u dvije godine. To nije u redu prema djeci koja još uvijek rastu. Ima još puno toga', kazao je Bojan i naveo kako bi želio da njegov sin bude ravnopravni pripadnik društva.

 

'Zar su naša djeca, djeca drugog reda?', upitala je majka Ana iz Varaždina, čiji je 18-godišnji sin također invalid, a nove cipele, čija je vrijednost oko 1.500 kuna, sama mu ne može priuštiti.  

 

Vezane vijesti

in.portal.hr: Priča jedne dubrovačke obitelji - pročitajte

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja