Masnoće životinjskog porijekla nisu štetne, to je zabluda, stav je ovo autorice knjige "Istine i zablude o hrani", Anite Šupe. Autorica objašnjava da otkad su nutricionisti počeli govoriti o smanjenju unosa masnoća u svijetu pojavila se epidemija debljine, dijabetesa i bolesti srca.
Znanstveni dokazi o štetnosti masnoća ne postoje, a ovaj je koncept način prehrane, kao i zaokret prema novom načinu života koji je u skladu s prirodom.
Stoga je temelj LCHF prehrane organska i domaća hrana. Dobro je birati neprskano povrće i voće, domaća jaja, sir i meso kao i masnoće životinja koje žive na pašnjacima, a ne u industrijskim pogonima. U prehrani koju predlaže Šupe preporučuju se i ulja poput maslinova i lanenog te sezamovog, ona razbije misteriju i o štetnosti maslaca, savjetuje i punomasne mliječne proizvode, a umjesto slatkiša sugerira voće poput malina i jagoda te orašaste proizvode. Izbjegavati treba hranu punu šećera i škroba.