Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Otvoreno pismo Vladi Facebook grupe „Pomozimo djeci s invaliditetom“: Svaki manipulator i lažov se boji istine

30.01.2014.


Članovi Facebook grupe „Pomozimo djeci s invaliditetom“ koja je organizirala prosvjed na Markovom trgu uputila je otvoreno pismo Vladi u kojem stoji:

 

 

Vlado Republike Hrvatske,

zar zaista mislite da ćete s nastavkom manipuliranja razlozima prosvjeda postići nešto?
Mislite li da su roditelji iz cijele Hrvatske došli u Zagreb zbog cipela i tri statusa roditelja njegovatelja? Mislite li da itko od javnosti vjeruje u manipulacije podacima i Vaše isprazne floskule?


 

Cijela Istra se skupila u Puli. Preko stotinu obitelji došlo je da pokaže kako su dio nas. 
U Zagreb su došli roditelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske. Metković, Dubrovnik, Omiš, Split, Šibenik, Zadar, Rijeka, Karlovac, Sisak, Petrinja, Čakovec, Koprivnica, Križevci, Osijek, Vukovar, Beli Manastir. Svi su bili na trgu. Svi su došli u ime desetke onih koji se očima, rukama, nogama ili ustima ne mogu služiti. Nas tristotinjak u ime nas par tisuća.
 

 

Split se probudio u 4 sata ujutro i desetke obitelji je po ružnim vremenskim uvjetima došlo na trg. Zbog cipela?
 

 

Mama i dječak iz Korčule nakon cijele noći puta smrzavali su se na snijegu u sred Zagreba. Zbog cipela?
 

 

Ne spominjete da se status roditelja njegovatelja nikada nije priznao nikome kom je dijete uključeno u bilo kakav vid školovanja ili rehabilitacije minut više od četiri sata. 
 

 

Ne spominjete da status roditelja njegovatelja roditelji čekaju po 11 mjeseci. Da ste u novom zakonu o socijalnoj skrbi slučajno previdjeli zakonski rok rješavanja drugostupanjske odluke o odobravanju ili neodobravanju statusa. A u isto vrijeme nama dajete rok od 15 dana da dostavimo neki novi dokument u slučaju da Vama nije dovoljno trideset nalaza koje tražite za priznavanje statusa. I mi taj nalaz, primjerice od fizijatra, moramo imati u roku od petnaest dana i to u državi u kojoj se za pregled fizijatra čeka po četiri mjeseca.
 

 

Ne spominjete da djeca do godine dana koja se rode s invaliditetom nemaju pravo na invalidninu. Jer se nadate da neće dočekati prvu godinu i da ćete ih se riješiti na vrijeme. A ne da vam i ti postanu pijavice proračuna. 
 

 

Ne spominjete da je većina naše djece rezultat Vašeg zdravstvenog sustava koji je katastrofalan. Da nam se djeca rađaju u neadekvatnim uvjetima i da se porodi vode od nestručnih doktora. Zaboravljate napomenuti koliko ste odšteta do sada isplatili za sve uništene živote.
 

 

A priča se po tamo nekim socijalno osviještenim skupovima da su prve tri godine najvažnije. Jesu, da. Ali samo u djece od koje znate da fizički možete dobiti robove Vaših radnih zakona i poreza.
 

 

Ne spominjete da mi gotovo pa nemamo rehabilitaciju i da za termine na fizikalnu terapiju u bolnici čekamo po par mjeseci. Valjda sve u svrhu cilja riješiti se djeteta do njegove treće godine života.
 

 

Ne spominjete da su se djeca s najtežim oblikom invaliditeta u Hrvatskoj rodila u dvije skupine. Skupinu koja može primati uvećani dječji doplatak do kraja svog i ovako najčešće kratkog i lošeg života jer su se rodili prije neke Vaše diskriminirajuće izmjene zakona, i skupinu iza tog zakona koja ima pravo na uvećani diječiji samo do dvadeset sedme godine a dalje mogu birati ili će magično ozdraviti ili će umrijeti jer nemaju sredstava od kojih će živjeti.
 

 

Ne spominjete da ćete svoj djeci s najtežim invaliditetom nakon što im roditelji umru oduzimati cijelu invalidninu i nekretninu usput pa tako te obitelji nemaju nikakve šanse da im drugo ili treće zdravo djete ima gdje živjeti nakon smrti roditelja.
 

 

A tu djecu ćete strpati na psihijatrijska odjeljenja, u domove za osobe s mentalnim teškoćama i slične institucije kojima je razina skrbi kao u logoru, u kojima ćete ih šopati tabletama, iz kojih će vam bježati ili ćete ih pak ponovno slučajno otuširati vrelom vodom do opeklina najtežeg stupnja. 
 

 

Ne spominjete da Vam je školski sustav u toliko katastrofalnom stanju da djeca s autizmom koja imaju priliku bit funkcionalna na kraju godine dobivaju diplomu za uspješno naučeno pranje ruku. Umjesto da podignete sustav koji će ih naučiti guliti krompir ili prati suđe pa da sutra mogu biti pomoćnici u kuhinji a ne pijavice proračuna, kako nas od milja zovete.
 

 

Zaboravili ste napomenuti da djeci s teškoćama u razvoju u slučaju da su mentalno sposobna pa završe srednju školu uzimate invalidninu jer su maturom pokazali da su sposobni. Niste im oduzeli kolica i učinili ih pokretnima s oduzimanjem invalidnine, samo ste im uskratili priliku da imaju sebi za novu košulju u slučaju da ih pak netko pozove na razgovor za posao. Jer su se duplo više trudili školovati se da ne postanu pijavice.
 

 

Zaboravljate spomenuti postotak suicida, razvoda, teških psihičkih problema u koje dovedete roditelje djece s teškoćama u razvoju nakon toliko godina borbe s birokracijom, zdravstvom i društvom.
 

 

Zaboravljate spomenuti količinu obitelji koje ste pretvorili u socijalne slučajeve samo zato što im dijete malo sporije hoda ili malo teže priča.
 

 

Zaboravljate na majku koja se prostituira kako bi svom djetetu s teškoćama priuštila osnovne terapije.
 

 

Bojite se. Bojite nas se jer imamo sve činjenične podatke i preko naših života ukazujemo na istinu a ona je da je stanje katastrofalno.
 

 

Odvajate nas i krijete po zagrebačkim ulicama kao najveće kriminalce i državne neprijatelje. Krijete nas u i u malim ne obilježenim skupinama dovodite na trg kako se ne bi vidjelo da ti ljudi i djeca u kolicima idu prosvjedovati protiv Vlade. Bojite se izaći suočiti s nama jer znate da smo u pravu i da lažete, da nas ignorirate jer je istina ono što ne možete pobiti.
 

 

Šaljete kordune policije da nas slika i čuva kao najveće zločince. Ograđujete nas u torove i prijetite se zakonima. 
 

 

Šaljete onoliko policije na običnu djecu u kolicima koja su mirno i dostojanstveno kakva jesu došla upozoriti na uništavanje njihovih prava na normalan život.
 

 

Bojite se s razlogom. Nadam se da ste s trećim prosvjedom napokon shvatili da nećemo odustati.Svaki manipulator i lažov se boji istine.
 

 

Mi vam nismo predizborno obećanje. Vi se mijenjate a mi ostajemo. I na nama svoje političke bodove nećete ni dobivati ni kupovati. Naša se istina i naše dostojanstvo ne mogu kupiti ukidanjem PDV-a na kisik.
 

 

Možete pokušati manipulirati razlozima prosvjeda, možete pričati o cipelicama koliko god želite.Možete pokušavati uvjeriti javnost da su samo tri mame ostale bez statusa. 
 

 

Ali istinu ne možete vječno zataškavati i kaos i diskriminaciju koju ste uveli više ne možete sakriti.
 

 

Jer naša djeca i osobe s invaliditetom imaju nas, da se izborimo za svakog pojedinačno. 
Oni, i slijepi i gluhi i cerebralni i autistični, i epileptični i pokretni i nepokretni. ONI su toga vrijedni!

Vezane vijesti

Prosvjed roditelja:Stop diskriminaciji djece i osoba s invaliditetom
in.portal.hr: Priča jedne dubrovačke obitelji - pročitajte

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja