Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Do tri godine zatvora prijeti roditeljima koji nisu cijepili dijete

31.01.2014.


Kazna do tri godine zatvora za oba roditelja i oduzimanje roditeljske skrbi prijetnja je kojom su se ovih dana suočili Marko i Kristina Benić zbog odluke da svog 15-mjesečnog sina Patricka i 3,5-godišnju kćerku Laru više ne cijepe, što je do sada nezabilježen slučaj u Hrvatskoj, donosi Glas Slavonije.

 

 

Naime, i ovaj bračni par iz Belog Manastira, kao i mnogi roditelji u Hrvatskoj, vjeruje da ima opravdane razloge da dijete ne cijepi.

 

 

 

 

- Patricka sam rodila u listopadu 2012. u KBC-u Osijek, gdje je primio sva redovna cjepiva, no kada smo došli kući, primijetili smo da mu podrhtavaju nogice. S mjesec dana išli smo na prvu redovitu kontrolu, gdje je pedijatrica utvrdila da podrhtavanje ekstremiteta nije normalno i poslala nas u KBC Osijek na detaljnu obradu pa je s nepunih mjesec dana završio na sedam dana u bolnici, gdje su mu rađene brojne pretrage zbog sumnji na konvulzije. Suprug i ja odmah smo posumnjali na cjepivo, a kada je napunio dva mjeseca, došlo je vrijeme za novo cijepljenje i nevoljko smo pristali na njega. No, Patricku je usred noći temperatura skočila na 42 stupnja, te smo hitno otišli u KBC Osijek, gdje je specijalist nefrolog utvrdio da dijete ima tešku uroinfekciju. Zadržan je na liječenju 10 dana, a ispostavilo se da ima E.colli, te nam je doktorica rekla da se bakterija aktivirala zbog cijepljenja zbog kojeg je pao imunitet. To je bila kap koja je prelila čašu i odlučili smo da više nikad nećemo cijepiti svoju djecu. Naime, specijalistica nam je rekla da kod Patricka postoji opasnost da mu se bakterija aktivira svaki put nakon cijepljenja, a zbog liječenja jakim antibioticima zbog spomenute uroinfekcije Patrickov probavni sustav je uništen i od tada pati od kronične opstipacije, te mu je uveden specijalni režim prehrane. No, što se tiče konvulzija, one su se nakon drugog cijepljenja pojavljivale češće i intenzivnije, ali sada nakon godinu dana od posljednjeg cijepljena one su potpuno nestale - priča Kristina Benić.

 

 

 

 

No, zbog odbijanja cijepljenja supružnici Benić već su bili na Prekršajnom sudu u Belom Manastiru, a sutkinja im je zbog financijske situacije kaznu smanjila na 500 kuna. No, nakon što su i drugi put odbili cijepiti dijete posjetili su ih djelatnici Centra za socijalnu skrb, te su dobili rješenje Zavoda za javno zdravstvo da plate kaznu od 2.000 kuna. “U međuvremenu smo dobili prijetnju Centra za socijalnu skrb da će nam ako ne cijepimo dijete oduzeti roditeljsku skrb nad njim, a najšokantnije je što je Centar podnio zahtjev za kaznenim progonom mene i supruga, i to zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. U ponedjeljak navečer došla nam je policija i isprepadala djecu, i to kako bi nam uručila poziv za obavijesni razgovor, a na temelju kojeg je inspektorica napravila zapisnik, koji je poslan na razmatranje Državnom odvjetništvu, koje će na temelju njega i zahtjeva Centra odlučiti postoje li osnove za kazneni progon. To je uistinu presedan u Hrvatskoj jer je Zakonom o zaštiti pacijenta predviđen tek prekršajni progon i kazna od 2.000 kuna”, priča ogorčena Kristina.

 

www.glas-slavonije.hr

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja