Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

ODE JOŠ JEDNA INSTITUCIJA: Ukida se Ured državne uprave u Dubrovniku, sjedište u Splitu

06.02.2014.


Izmjenom Zakona o sustavu državne uprave koji je danas uputila u saborsku proceduru Vlada RH ukida Ured državne uprave u Dubrovniku, a središte postaje Split. Dubrovački Ured jedan je od 15 koji se ukida i ostaje ih samo pet.  

 

 

 

Prema novom zakonu, pet državnih ureda mjesno bi bili nadležni za područje više županija pa bi tako postojali uredi državne uprave za središnju Hrvatsku, za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku, te za Dalmaciju, a smanjenjem broja uprava želi se postići učinkovitija raspodjela poslova te, zbog smanjenja broja izvršitelja, i određene financijske uštede.

 

  

Uspostavom novog ustrojstvenog modela ostvarit će se  određene uštede jer će se smanjiti broj predstojnika ureda te njihovih zamjenika s 20 na pet, a broj službi sa dosadašnjih 84 na 35.

 

 

Radom ureda državne uprave upravljat će predstojnik koji će imati status državnog dužnosnika, a Vlada će ih imenovati na prijedlog ministra uprave u roku 30 dana od dana stupanja na snagu zakona.

 

 

Zakonom se predviđa i mogućnost da građani, odnosno stranke, na jednom upravnom mjestu mogu podnijeti zahtjeve za ostvarenje nekog prava iz mjesne nadležnosti drugog ureda državne uprave ili iz nadležnosti središnjih tijela državne uprave.

 

 

U tom slučaju zahtjev će se po službenoj dužnosti, bez odgode, dostaviti na rješavanje mjesno nadležnom uredu državne uprave, odnosno nadležnom središnjem tijelu državne uprave.

 

 

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da predloženim promjenama u sustavu državne uprave županije neće izgubiti svoje ovlasti.

 

Koncentriramo sustav državne uprave, ali županije ne ostaju bez ovlasti, rekao je.

 

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja