Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

TURISTIČKE AGENCIJE NA NOGAMA: Otvaraju se on-line agencije u stanovima

11.02.2014.


Mogućnost da internetske turističke agencije ne moraju imati prostor za obavljanje djelatnosti i ukidanje obveze prethodnog iskustva za polaganje ispita za voditelja turističke poslovnice dvije su opasne odredbe prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu, koje će pod izgovorom poticanja samozapošljavanja unijeti nered na tržište i drastično narušiti prava potrošača.

 

 

Također, to je uvođenje diskriminacije u odnosu na turističke agencije koje posluju na hrvatskom tržištu i moraju udovoljavati brojnim propisima koje kontroliraju inspekcije, te narušavanje brojnih pravila struke na čijem se uvođenju radi već godinama, upozoravaju u sektoru. O temi koja je, kako neslužbeno doznajemo, na zadnje noge digla i Udrugu hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i u Udruženje putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HUPA), danas će se raspravljati na dva mjesta, na hitno sazvanom sastanku u Komori te na Saborskom odboru za turizam.

 

 

Prije nego što se usuglase stavovi s oba sastanka, naši izvori ne žele davati službene izjave o spornim rješenjima koja predlaže Ministarstvo turizma, no doznajemo da će strukovne udruge dati sve od sebe da se rješenja izbace iz Zakona."Prijedlog da se agencije koje se bave internetskom prodajom izuzmu iz obaveze obavljanja djelatnosti u poslovnom prostoru i davanje mogućnosti za rad u stambenom prostoru ne samo da predstavlja stvaranje nelojalne konkurencije svim postojećim agencijama nego je to stvaranje idealnog okruženja za lov u mutnom. Za očekivati je da će se dobar dio agencija odlučiti na rad u virtualnom svijetu, to više što će to moći napraviti i oni koji imaju više zaposlenih te ih time izložiti neprimjerenim uvjetima rada", ističe naš sugovornik.

 

 

Struku ljuti i ukidanje dosadašnje obveze od minimalno dvije godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u turističkoj agenciji kao uvjeta za polaganje stručnog ispita za voditelja turističke poslovnice. "Postojeći zakon ne definira nužnu stručnu kvalifikaciju za tu djelatnost,a ovim bi se još dodatno marginalizirali stručnost i znanje. Time se u pitanje dovodi i kvaliteta stručnog ispita. Takva rješenja neće potaknuti samozapošljavanje nego će narušiti prava potrošača i uzrokovati propadanje malih i ozbiljnih agencija", tvrde u agencijama.

 

Poslovni.hr

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja