Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
Izbori za EU parlament 25. svibnja - Župskiportal.hr - Novi župski šir

Subota, 26. svibnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Izbori za EU parlament 25. svibnja

19.03.2014.


Predsjednik Republike Ivo JosipoviƦ u srijedu je raspisao izbore za 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu za 25. svibnja. JosipoviƦ je graĆ°ane pozvao da izaĆ°u na izbore, koji su važni jer se njima odluĆØuje i o hrvatskoj sudbini. Kako donosi Hina, na kraƦoj tiskovnoj konferenciji na PantovĆØaku kazao je da oĆØekuje veƦu izlaznost i kampanju koja se treba voditi o europskim pitanjima, "a ne o plaƦama zastupnika ili ustašama i partizanima".

 

Zastupnici u Europski parlament biraju se tajnim glasovanjem na neposrednim izborima, temeljem opƦeg, slobodnog i jednakoga biraĆØkog prava, na petogodišnji mandat koji poĆØinje otvaranjem prvog zasjedanja Europskog parlamenta nakon provedenih izbora.

 

Pravo predlaganja stranaĆØkih lista za izbore u EP imaju sve registrirane politiĆØke stranke u Hrvatskoj, samostalno ili kao zajedniĆØku listu više stranaka.

 

Za pravovaljanost prijedloga liste potrebno je prikupiti najmanje 5000 potpisa biraĆØa, a prijedlozi lista moraju se predati Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 4. travnja.

 

Zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju. BiraĆØi, naime, mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasaĆØkom listiƦu mogu oznaĆØiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

 

Preferirani glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako njihov broj za pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista.

 

Prvi izbori za ĆØlanove EP-a iz Hrvatske održani su 13. i 14. travnja prošle godine te je, sukladno odredbama iz Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, izabrano 12 ĆØlanova.

 

Pobijedila je lista HDZ, HSP AS, BUZ s 32,86 posto glasova i osvojila šest mandata, druga je bila lista SDP, HNS, HSU s 32,07 posto i pet mandata, a izborni je prag s 5,77 posto prošla i lista Hrvatskih laburista. Odaziv je bio rekordno niskih 20,83 posto. Najviše preferencijalnih glasova osvojili su Tonino Picula (SDP, 112.559) i Ruža TomašiƦ (HSP-AS, 64.758). Osim njih dvoje u EP ušli su Dubravka Šuica, Andrej PlenkoviƦ, Davor Ivo Stier, Ivana MaletiƦ i Zdravka BušiƦ iz HDZ-a, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo i Sandra PetroviƦ Jakovina (SDP) te laburist Nikola VuljaniƦ.

 

Oni su svoje dužnosti u EP-u preuzeli 1. srpnja prošle godine, odnosno po ulasku Hrvatske u EU. Mandat im završava 1. srpnja, kada Ʀe nakon što budu provedeni izbori u svim zemljama ĆØlanicama EU, biti izabran novi saziv EP-a.

 

U predstojeƦem sazivu Europskog parlamenta (2014.-2019.) Hrvatska Ʀe imati jednog ĆØlana manje nego do sada jer se broj zastupnika u EP smanjuje sa 766 na 751. Države ĆØlanice mogu u EP-u imati minimalno 6 i maksimalno 96 zastupnika, proporcionalno broju stanovnika. Izbori Ʀe se u državama EU-a održati izmeĆ°u 22. i 25. svibnja.

 

Izbori za postojeƦi saziv EP-a održani su izmeĆ°u 4. i 7. lipnja 2009. godine. Europska puĆØka stranka (EPP) osvojila je 36 posto glasova (265 mandata), socijalistima (PES) pripalo je 25 posto (184 mandata), liberalima (ALDE) 11,4 posto (75), zelenima 7,5 posto (55 mandata), konzervativcima i reformistima (ECR) 7,3 posto (54), a krajnjoj ljevici 4,8 posto (35 mandata).

 

JosipoviƦ je odluku o raspisivanju izbora raspisao temeljem Zakona o izboru ĆØlanova iz Republike Hrvatske u Europski parlament i ona Ʀe stupiti na snagu objevom u Narodnim novinama u petak, 21. ožujka. 


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najčitanije (7 dana)

Å USTAR S NARDELLIJEM: I dalje Ʀemo poticati obnovu turistiĆØkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ĆØs AnĆ°ela ƆesiƦ, Petar Ivelja i Marijo BaroviƦ


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetkovię, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačięe kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeęi naše stranice slažete se s korištenjem kolačięa. Pročitajte više: Uvjeti korištenja