Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
Prosvjed roditelja:Stop diskriminaciji djece i osoba s invaliditetom - Župskiportal.hr - Novi župski šir

Subota, 26. svibnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Prosvjed roditelja:Stop diskriminaciji djece i osoba s invaliditetom

28.01.2014.


Roditelji djece s teškoƦama u razvoju prosvjedovali su na Markovu trgu gdje su došli iz svih veƦih gradova Hrvatske tražeƦi izmjene kontradiktornih i nepravednih zakona, vraƦanje uskraƦenih prava i rješavanje pitanja manjka terapeuta, asistenata, dijagnostiĆØara i centara namijenjenih djeci s poteškoƦama u razvoju te djeci invaliditetom. Na prosvjedu su bili i roditelji iz Dubrovnika, a fotografije na Facebooku je objavila Dženita LazareviƦ.

 

Prosvjed je organizirala Facebook grupa 'Pomozimo djeci sa invaliditetom', a njeni ĆØlanovi, uglavnom roditelji djece s teškoƦama u razvoju ili invaliditetom, od kojih su neki na prosvjed došli sa svojom djecom, na prosvjedu su tražili da im se vrati status njegovatelja, prava na ortopedska pomagala sukladno prijašnjem pravilniku, te da se osobama s invaliditetom prizna status manjine. TakoĆ°er su zatražili uvoĆ°enje invalidske kvote na svim razinama vlasti.

 

Naime, novim Zakonom o socijalnoj skrbi od 1. sijeĆØnja ukinut je status njegovatelja roditeljima ĆØije dijete s invaliditetom ili poteškoƦama u razvoju više od ĆØetiri sata dnevno boravi u predškolskoj ili školskoj ustanovi. TakoĆ°er, zahtijevanju i novi Pravilnik o pravu na korištenje ortopedskih pomagala koji je izmijenjen na štetu osoba s invaliditetom i djece s teškoƦama u razvoju.

 

'Stop diskriminaciji djece i osoba s invaliditetom', 'Poštujte UN-ovu Konvenciju', 'Što bi ti na mome mjestu?', 'I ja želim iƦi u vrtiƦ i školu', 'Moje dijete nije samo broj u vašoj ladici', 'Razvijenost društva mjeri se kroz brigu o najosjetljivijima', samo su neke od parola koje su nosili roditelji obuĆØeni u žute majice poruĆØujuƦi kako se mogu nositi s poteškoƦama, ali im nepravda teško pada.

 

Bojan, samohranih i nezaposleni otac mladiƦa Antonija, koji je u kolicima i teško se kreƦe, upozorio je da su djeci ukinuta neka prava, a zakoni su neusklaĆ°eni.

 

'Potrebne su mu cipele, a po novom pravilniku imamo pravo na jedne cipele u dvije godine. To nije u redu prema djeci koja još uvijek rastu. Ima još puno toga', kazao je Bojan i naveo kako bi želio da njegov sin bude ravnopravni pripadnik društva.

 

'Zar su naša djeca, djeca drugog reda?', upitala je majka Ana iz Varaždina, ĆØiji je 18-godišnji sin takoĆ°er invalid, a nove cipele, ĆØija je vrijednost oko 1.500 kuna, sama mu ne može priuštiti.  

 

Vezane vijesti

in.portal.hr: PriĆØa jedne dubrovaĆØke obitelji - proĆØitajte

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najčitanije (7 dana)

Å USTAR S NARDELLIJEM: I dalje Ʀemo poticati obnovu turistiĆØkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ĆØs AnĆ°ela ƆesiƦ, Petar Ivelja i Marijo BaroviƦ


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetkovię, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačięe kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeęi naše stranice slažete se s korištenjem kolačięa. Pročitajte više: Uvjeti korištenja