Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Župani nezadovoljni Zakonom o javnoj nabavi

13.03.2014.


Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na  28. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj su hrvatski župani iskazali nezadovoljstvo Zakonom o javnoj nabavi smatrajući ga nedorečenim te da njime lokalna i regionalna samouprava dnevno gubi milijune kuna.

 

 

Župani su naglasili kako postojeći zakon  omogućava deformacije - pojavljivanje raznih odvjetničkih ureda koji stječu materijalnu korist za taj posao žalbe. Problem je, rečeno je, što se natječaji poništavaju, brojne investicije ostaju nerealizirane, a ujedno ne postoji arbitražno tijelo koje bi odgovaralo za taj postupak. Razni diletanti, ustvrdili su župani, koriste taj zakon i fingiraju velike odvjetničke troškove pa se oni moraju naplatiti ili se dogovoriti o nagodbi. 

 

Župani također smatraju da ovakav Zakon o javnoj nabavi, i u lokalnoj i u područnoj samoupravi, zapravo ostavlja prostora manipulaciji i blokiranju brojnih vrijednih projekata. Danas se, navode župani, na svaki natječaj može javiti pojedinac ili pravna osoba koja i ne sudjeluje u njemu, dakle nema direktan pravni interes, ali se žali u tom postupku. Raznim postupcima, za koje su se već pojedini odvjetnički uredi specijalizirali, zapravo onemogućavaju provedbu postupka javne nabave, do onog momenta dok se tim društvima eventualno isplati određena naknada za tu njihovu žalbu koje ponekad dosežu i do pola milijuna kuna.

 

Hrvatski župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija zatražit će hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva radi iznošenja uočenih problema spornog Zakona o javnoj nabavi.  

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja