Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Uskok preuzeo Vidoševića zbog sumnje u izvlačenje novca iz HGK

13.11.2013.


Istragu protiv Nadana Vidoševića koji je danas privremeno udaljen s čela Hrvatske gospodarske komore  preuzeo je Uskok u čijem bi sjedištu poslijepodne trebao biti ispitan zbog sumnje da je okupio skupinu koja je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, doznaje Novi list iz izvora bliskih istrazi.

 

Zbog sumnje da je povezan s izvlačenjem novca iz institucije koju je vodio punih 18 godina Vidošević je uhićen u utorak, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Davor Komerički, uhićen u slučaju Remorker sredinom listopada. Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je novac iz Komore izvlačen posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca.

 

Komerički je istražiteljima navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj suradnici Zdeni Peternel koju se na početku istrage teretilo da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Novac koji je Komora za neobavljene poslove plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i u gotovini vraćao u Hrvatsku, zadržavajući 10 posto provizije.

 

Iz tog je slučaja pokrenuta i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a i tu je istragu od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

 

Osim Vidoševića jučer je uhićena i voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov.

 

Istražitelji će, kako se doznaje, nastaviti s pretragom Vidoševićevih nekretnina, ali i više kuća i stanova upisanih na članove njegove obitelji.

 

Cijeli utorak Vidošević je proveo na pretresu svoje vile na Gornjem prekrižju te ureda u Komori iz kojega je sinoć oko oko 20,30 sati odveden pritvorskom nadzorniku. U kući u elitnom zagrebnačkom naselju pronađena je i tajna prostorija s kolekcijom vrijednih umjetničkih djela, za koju mediji tvrde da je "najveća kolekcija slika na Balkanu".

 

Državna revizija još je u izvješću za 2010. utvrdila da je Komora od 2005. do 2009. potrošila 7,2 milijuna kuna na 330 umjetnina, iako je ta institucija već imala 460 slika te da je angažirala vanjske tvrtke za poslove koje je sama mogla obaviti.

 

Odvjetnik Dražen Delač kojega je Vidošević navodno angažirao jutros nije odgovarao na telefonske pozive.

 

Novilist.hr

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja