Četvrtak, 18. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Što u nadležnom Ministarstvu kažu o najavljenoj reformi zdravstva

11.10.2022.


Čime su stručnjaci u Ministarstvu zdravstva vodili pri formiraju odluke o novom ustroju domova zdravlja, te koji su glavni razlozi ovakvog ustroja, prema kojem će na području Dubrovačko-neretvanske županije djelovati jedan, umjesto sadašnjih pet domova zdravlja, jedno je od pitanja koje smo uputili Ministarstvu zdravstva.

 

- Zdravstveni sustav Republike Hrvatske obuhvaća 165 institucija, čiji se rad, poslovanje te organizacijsko upravljanje promatraju s aspekta održivosti i dostupnosti. Predloženom reformom zdravstvenog sustava cilj je postići ujednačeni standard pružanja zdravstvene zaštite na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite s pacijentom u središtu. Stoga postojanje jednog ili više pravnih subjekata koji pružaju zdravstvenu zaštitu na području jedne županije predstavlja isključivo administrativni okvir kojim se provodi organizacija javne službe. Naglašavamo da je svrha reformskih mjera unaprijediti primarnu zdravstvenu zaštitu i ojačati ulogu doma zdravlja unutar javnozdravstvenog sustava, i to na području cijele RH.- stoji u odgovoru iz Ministarstva.

 

Na pitanje postoji li financijski izračun eventualne uštede troškova u odgovoru stoji:

 

- Vezano uz financijski izračun uštede troškova, željeli bismo pojasniti da svaka statusna promjena rezultira fiskalnim učinkom. Ukidanje, spajanje ili pripajanje određenih pravnih subjekata rezultira uštedama troškova koji se temelje na organizacijskom, nabavnom i administrativnom smislu.

 

Zanimalo nas je i je li se uzimao u obzirom specifičan položaj primjerice Dubrovačko-neretvanske županije i postoji li mogućnost da se to naknadno uvaži, na što su odgovorili:

 

- Ovim putem možemo potvrditi da su se tijekom predlaganja zakonskih promjena uzimale u obzir geografske i druge specifičnosti RH. U  skladu s time, predmetne zakonske izmjene omogućuju da se, s obzirom na specifičnost pružanja zdravstvene zaštite, osnuju podružnice doma zdravlja s voditeljem podružnice kao odgovornom osobom. – poručuju.

 

Iz Ministarstva zdravstva također su naveli kako je ministar Vili Beroš razgovarao s dubrovačko-neretvanskim županom Nikola Dobroslavić, kako i sa svim hrvatskim županima, „upravo kako bi se osigurala potpuna informiranost svih uključenih dionika te kako bi se pristupilo reformi na najbolji mogući način, vodeći se pri tome osnovnim ciljem reforme, a to je održivi zdravstveni sustav s pacijentom u središtu.“

 

Naglašavajući na kraju kako je svrha svih reformskih koraka provesti one promjene kojima će pacijent dobiti bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu iz Ministarstva ističu:

 

-  Dodatno bismo željeli istaknuti da će zakonske izmjene biti upućene i u javnu raspravu, gdje će svi zainteresirani moći dati svoje mišljenje i komentare.

 

kšc

Najčitanije (7 dana)

Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga
Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja