Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

UPISI U SREDNJE ŠKOLE: Koliko je mjesta za nove srednjoškolce

29.06.2023.


Započeli su upisi  u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. Na razini Hrvatske  predviđena su 48.753 mjesta u ukupno 445 škola, dok je na jugu Hrvatske osigurano 1426 mjesta u 16 škola.

 

Inače, Dubrovačko-neretvanska županija osnivač je 14 srednjih škola u Dubrovniku, Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Korčuli, Blatu i Vela Luci.

 

„Ukupno imamo 74 programa, a od toga je osam  gimnazijskih programa i to (opća gimnazija, matematička gimnazija, te jezična gimnazija, zatim 36 četverogodišnjih strukovnih programa (web dizajner, ekonomist, upravni referent, komercijalist, zdravstveno-laboratorijski tehničar, medicinska sestra (5. godina), arhitektonski tehničar, kozmetičar-frizer, strojarski računalni tehničar, elektotehničar, građevinski tehničar, pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, agroturistički tehničar, hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, eksperimentalni program-strukovni kurikulum kuharski tehničar, slikarski dizajner te glazbenik),  27 trogodišnjih strukovnih programa (prodavač, automehaničar, elektromehaničar, elektroinstalater, autolimar, vodoinstalater, elektroničar-mehaničar, kuhar, konobar, vozač motornog vozila, slastičar, brodomehaničar), kao i tri programa za učenike s teškoćama u razvoju (pomoćni cvjećar, pomoćni konobar, pomoćni kuhar i slastičar). Ukupno ima 1374 upisnih mjesta u školama kojima je osnivač Županija.“, naveli su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Osim škola kojima je osnivač Županija u Dubrovniku djeluju i dvije srednje škole drugih osnivača - Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića te Dubrovačku privatnu gimnaziju gdje ima još 52 upisna mjesta.

 

Od ove godine hrvatski učenici će moći upisati nove smjerove u 35 obrazovnih ustanova. Jedna od škola koja uvodi novi program je i dubrovačka Ekonomska i trgovačka škola. Obrazovni program poslovni tajnik zamijenjen je s novim programom web dizajner.

 

Prijave programa trajat će do 7. srpnja, elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https:// srednje.e-upisi.hr. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja. Srednje škole na jugu Hrvatske neće provoditi dodatne ispite i provjere, kao što je to slučaj u osam zagrebačkih i jednoj karlovačkoj gimnaziji.

 

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza. Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.

 

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja