Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   info    |   đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / info /    Sve vijesti iz rubrike info

NOVA REFORMA: Župa je jedina općina u RH koja sada dobija status Matičnog ureda

25.08.2023.


Dubrovačko-neretvanska županija jedina je u Hrvatskoj koja će nakon „mini-reforme” matičnih ured izaći u plusu, a ne s minusom, donosi portal Juginfo.hr.

 

Vlada RH donijela je uredbu kojom se broj matičnih ureda u Hrvatskoj smanjuje sa sadašnjih 245 na njih 205. I dok će se, primjerice, broj matičnih ureda u Krapinsko-zagorskoj županiji smanjiti sa 16 na njih šest, a broj matičnih ureda „kresat” će se i u Zagrebačkoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Virovitičko-podravskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji kao i u Gradu Zagrebu, u našoj županiji njihov broj povećat će se sa deset na 11.

 

Preciznije rečeno, Župa dubrovačka, koja je do sada bila Matično područje Matičnog ureda Grada Dubrovnika, od 1. siječnja iduće godine kada ova uredba stupa na snagu dobit će statut Matičnog ureda.

 

U obrazloženju ove uredbe stoji da je novi ustroj temeljen na analizi podataka iz statističkih izvješća koja se dobivaju obradom podataka iz informacijskog sustava u kojem se vode državne matice te opseg poslova i broj stanovnika koji administrativno gravitiraju pojedinom matičnom uredu.

 

Smanjenje broja matičnih ureda za građane neće predstavljati smanjenje dostupnosti i kvalitete usluga jer su to uredi koji su već bili zatvoreni zbog nedostatka matičara ili smanjenog opsega posla ili su imali uredovne dane tek jednom ili dvaput mjesečno., tvrde u Vladi uz napomenu da su matični uredi, baš kao i matičari i dalje bitna sastavnica obavljanja poslova osobnih stanja građana te i dalje treba osigurati njihovu dostupnost građanima. Međutim, a u kontekstu smanjenja potrebe građana za neposrednim kontaktom s matičarima uslijed digitalizacije usluga iz područja osobnih stanja građana (e-Matične knjige, e-Novorođenče, e-Prijava vjenčanja i e-Prijava životnog partnerstva), treba optimizirati raspored i broj matičnih ureda.

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja