Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   info    |   đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Kupari postali svjetska atrakcija; što se događa s obnovom

10.03.2024.


Jedna od najvećih internetskih senzacija u svijetu trenutno su razrušeni Kupari u Župi dubrovačkoj. Naime, najpoznatiji svjetski youtuber Beast prije par dana objavio je video o sedmodnevnom boravku u župskim  ruševinama pa objavio video nazvan ”Preživio sam sedam dana u napuštenom gradu”. Te snimke su aktualizirale i pitanje obnove tog kompleksa koji je već desetljećima nakon Domovinskog rata i srbočetničke agresije i okupacije izrazito devastiran i zapušten.

 

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je kazao da se tu ništa ne čeka, te podsjetio kako je lani potpisan aneks ugovora s predstavnicima tvrtke Kupari Luxury Hotels, čiji su većinski vlasnici poduzetnici iz Singapura.

 

„Obzirom je da je kroz donošenja Urbanističkog plana uređenja dijela Kupara u Župi dubrovačkoj, bilo potrebno prethodno izmijeniti bujicu Tarantu koja je prema dotadašnjem prostornom planu prolazila upravo ispod planiranog hotela. Činjenica da je potrebno izmjestiti jednu vododerinu znatno je pomakla vrijeme za donošenje UPU-a, a osim toga izmijenji su bili i vlasnički odnosi. Sve je to bio razlog za izmjene aneksa ugovora u kojem sada stoji da nakon što jedinica lokalne samouprave, a to je Općina Župa dubrovačka u roku od godine dana investitor mora s Vladom potpisati četiri nova ugovora nakon čega počinje plaćanje prema ugovornim obvezama neovisno o tome kreće li obnova ili ne“, pojasnio je Bačić.

 

A kako bi župski vijećnici mogli donijeti novi prostorni akt ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je rekao:

 

„U ovom se trenutku dogovara kako osigurati vodoopskrbu tog područja, kao i kvalitetnu odvodnju i elektroopskrbu. To su osnovi ulazni podaci kako bi Općina Župa dubrovačka donijela  novi Urbanistički plan uređenja”, zaključio je ministar.

 

kšc

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja