Četvrtak, 28. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Europska BiH: Kulturna različitost i pomirenje

05.12.2017.


U sklopu događaja „Europska Bosna i Hercegovina: Kulturna različitost i pomirenje“  (A EUROPEAN BOSNIA AND HERZEGOVINA: Cultural Diversity and Reconciliation) u Europskom parlamentu održana je konferencija i izložba na istoimenu temu a u organizaciji izvjestitelja Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristiana Dana Prede, zastupnice Željane Zovko i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove Dubravke Šuice.

 

 

Na konferenciji o europskim perspektivama Bosne i Hercegovine te o izazovima na njenom europskom putu sudjelovali su pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Boris Grigić, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predstavnica Europske komisije i direktorica za Zapadni Balkan Genoveva Ruiz Calavera, Voditelj uprave za Europske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović te Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, a panele su moderirali potpredsjednik Kluba zastupnika europskih pučana u Europskom parlamentu (EPP) Andrey Kovatchev te predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Tonino Picula. U razmjeni stajališta sudjelovali su i kardinal Vinko Puljić te reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a završnu riječ dao je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAll ister, poručivši da demokracija, mir, stabilnost te ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine nemaju alternativu te da nije potrebno praviti nove podjele unutar Europe koje su zasnovane na religiji ili nacionalnosti a Europska unija će predvoditi eurointegracijski proces.

 

 

Zastupnica Dubravka Šuica izrazila je potporu Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu:

22 godine nakon Daytona odgovornost je na strani Bosne i Hercegovine i njenom vodstvu koje treba ispunjavati zahtjeve građana Bosne i Hercegovine. Nakon što je predana aplikacija za članstvo, neophodno je predati upitnik u zadanom roku a posebno nakon što je reformska agenda odobrena od svih triju entiteta. Nakon toga slijedi kandidatski status a ja sam čvrsto uvjerena da je budućnost Bosne i Hercegovine kao i ostalih zemalja jugoistoka Europe u Europskoj uniji. Ključno je uvjeriti i vodstvo i građane Bosne i Hercegovine da gledaju u budućnost umjesto u prošlost ali moja poruka jest da tri konstitutivna naroda konačno trebaju imati jednaka prava a da bismo ovo postigli izborni zakon se mora promijeniti prema presudi ustavnog suda. Samo u ovom slučaju Hrvati će biti ravnopravni“, naglasila je Šuica.

 

 

Otvaranju izložbe u popodnevnim satima organizirane u suradnji s Misijom Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji nazočili su predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul. Izložbom je prikazana bogata kulturna baština Bosne i Hercegovine, uključujući mjesta koja su upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine (Stećci, Stari most u Mostaru i Most Mehmed Paša Sokolović u Višegradu) srednjovjekovne dvorce i rehabilitaciju džamije Ferhadija u Banjoj Luci, Pravoslavnu crkva u Mostaru i Franjevački samostan u Plehanu.

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
POTPISANO: Kreće rekonstrukcija župske škole
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja