Petak, 26. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Konavle info /    Sve vijesti iz rubrike info

Izložba Konavoska svadba u Čilipima

26.08.2019.


U četvrtak 29. kolovoza u 19 i 30 sati ispred Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima bit će otvorena izložba ”Konavoska svadba”.

Tom prilikom Konavljani i njihovi gosti prvi put će imati priliku vidjeti konavosku dolamu, jedinu takvu koja se čuva u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a iz Konavala je otišla daleke 1957. godine. Važno je napomenuti kako nikada do sada nije posuđivana drugim muzejima zbog svoje rijetkosti.

 

 

Uz ostale predmete koji su nerazdvojno povezani sa svadbom u Konavlima na izložbi će se moći vidjeti i hondelj neudate žene s početka 19. stoljeća i povezana kapa iz istog vremena koju su nosile vjerenice u Konavlima do polovice 19. stoljeća. Ovi predmeti dolaze dobrotom HAZU-a, a smješteni su i Zbirci Baltazara Bogišića u Cavtatu i jedini su primjerci u Hrvatskoj.

 

 

U sklopu otvorenja izložbe održat će se u koncert rekonstruiranih svadbenih napjeva Konavala maestra Krešimira Magdića koji već 17 mjeseci radi s Pučkim zborom u Konavlima. Istražujući godinama na terenu i kroz arhivsku građu maestro Magdić je rekonstruirao korpus napjeva prema kojima se odvija procedura obreda.

 

 

Muzeji i galerije Konavala ovom prigodom izdaju i notnu publikaciju autora Krešimira Magdića ”Konavoska svadba”, glazba za koreografiju sa svim notnim zapisima koa će zasigurno biti novi početak folklornog zamaha za Konavle, kao i inspiracija brojnim klapskim i scenskim izvođačima na nacionalnoj razini.

 

 

Na koncertu će dio napjeva izvesti Pučki zbor Konavala, klapa Oštro, KUD Čilipi i KUD Stjepan Radić Pridvorje.

Najčitanije (7 dana)

Panika u SUB-u, kupci zamoljeni da izađu
Što arheolog Perkić kaže o vrijednim pelješkim nalazima
FOTOGALERIJA: Oldtimer Rally po Pelješcu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja