Četvrtak, 18. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

DPDS kontaktrirao Hrvatsku javnobilježničku komoru oko ovrhe nad dubrovačkim zidinama

04.03.2014.


Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS) zatražilo je očitovanje od Hrvatske javnobilježničke komore o mogućem kršenju Zakona o javnom bilježništvu u slučaju pokušaja ovrhe nad Društvom vezano uz oduzimanje dubrovačkih zidina, a povodom stupanja na snagu izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Zatraženo je žurno očitovanje zbog skorašnjeg isteka roka u kojem moraju predati zidine u posjed Gradu Dubrovniku.

 

U prijelaznim i završnim odredbama Zakona koje nalažu javnobilježničko sudjelovanje i postupanje u konkretnom slučaju (Grad Dubrovnik bi trebao preuzeti posjed nad zidinama od Društva), krše se odredbe Zakona o javnom bilježništvu, što predstavlja prekoračenje javnobilježničkih ovlasti.

 

Spornim Zakonom o obnovi Dubrovnika kao ovršna isprava za predaju u posjed dubrovačkih zidina predviđen je javnobilježnički zapisnik. No, prema čl. 3. Zakona o javnom bilježništvu on predstavlja zasebnu vrstu javnobilježničke isprave te ne može imati i svojstvo ovršnosti kao javnobilježnički akt, koji je druga vrsta isprave. Također, prema istom Zakonu (čl. 54., st 1; čl. 69; čl. 79) javni bilježnik ne može sastaviti akt koji bi mogao postati ovršan niti taj akt nema snagu javne isprave ako javni bilježnik u konkretnom slučaju nije nazočio pri potpisivanju Ugovora i ako potpisnik, u ovom primjeru Društvo, nije pristao da se na temelju javnobilježničkog akta može protiv njega provesti ovrha. O svemu tome Društvo očekuje očitovanje Hrvatske javnobilježničke komore.

 

Podsjećamo, člankom 36. Zakona stavljen je izvan snage Ugovor o gospodarenju i upravljanju gradskim zidinama sklopljen između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine te je Društvu ostavljen rok od 30 dana, od dana stupanja Zakona na snagu, za predaju posjeda zidina Gradu Dubrovniku.

 

Denis Orlić pojasnio je poziciju Društva u kojem obavlja funkciju predsjednika: „Društvo nikada nije dalo pristanak na prinudno ispunjenje obveze te smatramo da nad nama i ne može biti provedena ovrha. Želimo samo zaštiti svoja zakonska prava te smo iz tog razloga kontaktirali javnobilježničku komoru, da budemo sigurni da ispravno postupamo“.

 

Društvo s Gradom Dubrovnikom ima sklopljen pravovaljan ugovor o upravljanju zidinama iz prosinca 2009., koji važi do 2019. godine, a prema kojem Grad dobiva 50 posto čistih prihoda od ulaznica na zidine. Zakon koji je stupio na snagu predstavlja presedan za pravni sustav Republike Hrvatske jer ugrožava trodiobu vlasti te se njime omogućuje izravno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad sudstva. O protuustavnosti Zakona odlučivat će Ustavni sud Republike Hrvatske.

 

Društvo prijatelja dubrovačke starine neovisna je, nevladina i neprofitna građanska udruga, osnovana 1952. godine. Od samih početaka Društvo djeluje u svrhu očuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine. Od 1969. upravlja i skrbi o gradskim zidinama grada Dubrovnika, kao i drugim kulturnim spomenicima dubrovačkog kraja.

 

Najčitanije (7 dana)

Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga
Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja